VERPLICHT CERTIFICAAT VAN ONDERZOEK

Voor schepen langer dan 20 meter

AMSTERDAM- Alle pleziervaartuigen langer dan 20 meter (en als de Lengte x breedte x diepgang* 100 m 3 of meer is) moeten volgens een nieuwe Europese Richtlijn worden gecertificeerd.

De Binnenvaartwet met alles er omheen is op 1 juli 2009 in Nederland van kracht geworden. Er is voor Nederland een overgangstermijn ingesteld waarbinnen schepen een Certificaat van Onderzoek moeten hebben. Deze wordt vooral gebruikt voor de oudere historische bedrijfsvaartuigen. Die termijn loopt 30 december 2018 af! Ben je eigenaar van een “certificaatplichtig”schip, heb je geen CvO en wil je gaan varen op de 31 december 2018 dan moet je aan de (veel strengere) eisen voor schepen langer dan 20 meter voldoen om een CvO te krijgen. Regel dus de keuring voor het certificaat vóór die datum en profiteer van de uitzonderingspositie van historische schepen.

De CvO inspectie dient te gebeuren door een erkend klassenbureau/keuringsinstantie. Dit wordt geregeld door de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van I&M.

IMG_1577 IMG_1577