SPORTIEVE STRIJD IN MOEILIJKE CONDITIES

Tijdens Open NK Soloklasse

WORKUM- Afgelopen weekend was Workum het strijdtoneel van de Open Nederlandse Kampioenschappen in de Soloklasse. Met 42 deelnemers aan de start was er op elk niveau stevige competitie uit binnen- en buitenland.

De weersvoorspellingen beloofden zeer uitdagende condities. Maximaal 10 knopen, draaiingen en de welbekende korte, stevige “chop” golven. De snelheid erin houden door niet te prikken en stil te blijven zitten. Een uitdaging voor iedereen. Met één uur uitstel op dag één was de grote speculatiemachine op gang gekomen. Wie zijn de favorieten en wie outsiders? Titelverdediger Peerke Kortekaas had de beste odds, maar ook de namen van Vrijbuiterweekend winnaar Armand de la Rie, beste vrouw bij de UK Nationals Marleen Gaillard en licht weerspecialist Saskia Arnold werden genoemd. Race één werd overtuigend gewonnen door Armand de la Rie die dus meteen zijn visitekaartje had afgegeven. Hij kon dit helaas geen goed gevolg geven en eindigde de overige races van de dag in de middenmoot. Peerke ging aan de leiding met een 3e, 6e en een 1e plaats.
Ochtendraces liggen Armand goed want op dag twee pakte hij weer de eerste overwinning van de dag, maar net als de dag ervoor waren twee van de drie races erna te wisselvallig om stevig op het podium te komen. Met dus vier races totaal konden er flinke stappen gemaakt worden in het klassement. Ted Bakker sprong door een sterke serie van de elfde naar de vijfde plaats en deed dat met een overwinning in race zes! Peerke lag nog steeds aan de leiding na zeven races, maar de ervaren Mark Lee uit Engeland naderde tot op één punt door zeer constant te varen in de voorhoede te finishen. Het was duidelijk dat de laatste dag een titanenstrijd ging worden tussen de regerend Nederlands Kampioen en de challenger uit Engeland. Maar eerst: BINGO!

Stevige en felle competitie op het water afgewisseld met enorme gezelligheid op de kant is kenmerkend voor de nog steeds sterk groeiende Soloklasse. Na het gezamenlijke diner kwam voorzitter Norbert Zonneveld met een nieuwe traditie de “Solo Bingo”. Het was een mooie avond..

Dag drie en de laatste dag van het evenement begon net als de voorgaande dagen met nauwelijks wind. Eenmaal op het water bleek er toch meer dan de minimaal vereiste vijf knopen te staan alleen draaide de windj meer dan dertig graden binnen twintig seconden. Een ongelooflijke uitdaging voor de wedstrijdleiding en een knappe prestatie dat ze er toch nog drie races uit hebben weten te persen. Peter van Santen liet zich gelden door twee races op zijn naam te zetten, maar helaas viel er één af door een te vroege start. Onder druk presteren was wederom voor Peerke een stevige motivator gebleken. Hij finishte na twee slechte races, tweede achter een onketende Saskia Arnold, maar kon een eerste plaats noteren door een te vroege start van Saskia. Mark Lee eindigde derde en het grote rekenen duurde voort tot op de kant.

Even leek het er op dat Peerke de overwinning naar zich toe trok, maar door een vergissing van de wedstrijdleiding hing er onvolledige info op het noticeboard. Mark Lee wint het ONK, Peerke tweede!

Al met al was het een fantastisch evenement met prachtige condities. De Soloklasse bedankt alle deelnemers en het comité!

Uitslag                                                    Beste dame                    Beste nieuwkomer                

Mark Lee (ENG)                             Marleen Gaillard             Arnd Wolfgang

Peerke Kortekaas

Steve Ede (ENG)

Ted Bakker

Armand de la Rie

Meer informatie over de Soloklasse kunt u vinden op www.soloklasse.nl of neem contact op met Marc Dieben (secretaris Soloklasse) marc.dieben@soloklasse.nl, of telefonisch 06-34925126

Eind deze week volgt een videoverslag met mooie dronebeelden op Watersport-TV.nl

ONK 2017 dag 2 ONK 2017 dag 2
start race 3 ONK Soloklasse start race 3 ONK Soloklasse
P8060060 P8060060