VAN RIJSSELBERGHE EN DE GEUS IN MEDALRACE

Tijdens WK surfen in Japan

ENOSHIMA (JAPAN)- Na een week met licht weer moesten de Nederlandse windsurfers vrijdag in Japan strijden om een plek in de medalraces. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe lukte dit, evenals Lilian de Geus. Voor haar is het behalen van een podiumplek nog een heel realistisch scenario. Kiran Badloe kan zijn koffer gaan inpakken.

De vrijdag begint in Enoshima met weinig wind, wat betekent dat de races voor de RS:X-windsurfers uitgesteld worden. In de middag mag de vloot toch het water op. De heren bijten het spits af. Dorian van Rijsselberge zit niet lekker in zijn race, hangt al gauw achteraan in de vloot. Hij besluit zijn krachten te sparen en een DNF (did nog finish) achter zijn naam te laten zetten. De tweede race lijkt hij zijn draai weer gevonden te hebben en finisht hij als 6e. Daarna kunnen er geen races meer gevaren worden, omdat de wind wegvalt. Van Rijsselberge staat na zijn races van vrijdag 9e overall met 82,6 punten en mag op zaterdag dus toch nog in actie komen bij de medalrace.
“Het is een lastig WK geweest. Moeilijke en weinig wind gehad. We hebben goed ons best gedaan, maar het resultaat is wel een beetje teleurstellend. Ik heb gelukkig wel de medalrace te pakken kunnen krijgen. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht vandaag, na een slechte race en een redelijke race. Maar je ziet dat iedereen last heeft van de omstandigheden, behalve de echte lichte jongens en die zitten dan ook voorin. Ik heb geen kans meer om het podium te pakken morgen, maar wil natuurlijk wel naar boven schuiven in het klassement.”
Voor Kiran Badloe zit het niet mee. Hij finisht de eerste race van de dag als 6e en de tweede race als 17e. Daarmee komt hij terecht op een 13e plek in het overall klassement en mist hij de medalrace. Badloe kijkt met een dubbel gevoel terug op het WK: “Het was een hele zware week, met lastige omstandigheden. We hadden heel weinig wind en dat was jammer. Verder heeft de voorbereiding ook niet helemaal meegezeten omdat ik in een zee-egel ben gaan staan. En dat heeft mij veel pijn en last opgeleverd. Dus al met al heeft het niet echt meegezeten, maar ik kan er wel goed op terugkijken. Ik ben 13e nu, dus mis de medalrace, maar heb wel alle races kunnen varen en dat is meer dan ik vooraf had verwacht.”
Bij de heren gaat de Chinees Bing Ye aan kop met 33 punten, gevolgd door Mateo Sanz Lanz (SUI), ook met 33 punten en Mangfan Gao (CHN) met 52 punten.

Podiumkansen  
Bij de dames weet Lilian de geus haar eerste en enige race van de dag als 8e te finishen, ondanks wederom een dag met licht weer. Ruim voldoende voor een plek in de medalrace. De Geus staat nu op een 6e plek overall, met zicht op een podiumplek: “Ik ben niet helemaal tevreden, maar morgen liggen nog alle kansen open en daar ben ik wel blij mee. Het is een heel bizar WK geweest tot dusver met elke dag licht weer. De wind gaat alle kanten op en dat is mentaal wel super zwaar. Voor mij is het heel hard werken. Ik had wel mijn zinnen op dit WK gezet, maar onder deze condities ben ik het minst sterk en heb ik nog wel wat stappen in te maken. Windsurfen is onvoorspelbaar, maar ik heb echt nog nooit zo’n licht-weer-WK meegemaakt als we hier hebben.
Lilian de Geus heeft momenteel een totaal van 52 punten. De huidige nummer 1, de Chinese Peina Chen is met 26,7 punten dus niet meer te verslaan door de Geus. De nummers 2 en 3 nog wel. Hongmei Shi (CHN) heeft op het moment 43 punten, Yunxiu Lu (CHN) 44.

Op zaterdag 23 september worden de medalraces gevaren. Meer informatie over het WK RS:X in Japan vind je op:

unnamed unnamed