AMBITIES BRUNEL DEBUTANTEN LIGGEN HOGER

Jonkies hebben flink afgezien

KAAPSTAD- In Kaapstad rusten de zeilers uit van leg 2, maar kijken ook vooruit op de volgende etappe. De drie debutanten van Team Brunel, Carlo Huisman (NED), Peter Burling (NZL) en Kyle Langford (AUS), zien nog voldoende ruimte voor verbetering.

“Het was een hartstikke mooi leg. Ik denk dat we het als team een stuk beter hebben gedaan dan tijdens de eerste leg. De lessen uit de eerste leg hebben we grotendeels mee kunnen nemen en we hebben onszelf echt verbeterd, ” aldus Carlo Huisman.

“Het grootste verschil tussen leg 2 en alles wat wij hiervoor gevaren hebben op de boot is de lengte. Deze leg was meer dan 7.000 zeemijlen, en het koste ons bijna 20 dagen. Dat is nog heel snel, zo hebben we in de doldrums niet eens echt stilgelegen. Na een aantal dagen wordt het gewoon lastig om iedere keer als het jouw wacht is er vol voor te blijven gaan. De intensiteit en scherpte vasthouden aan boord dat is het lastigst maar uiteraard wel heel belangrijk. Soms valt het resultaat of de prestaties in je wacht misschien wat tegen. Dat moet je achter je kunnen laten. Je moet jezelf kunnen motiveren.”

“Het is voor nu wel heel prettig om even van de boot af te zijn. Het gaat er nu om dat je herstelt en weer op gewicht komt. Je conditie verbeteren zit er tijdens een stop over niet echt in. Maar het is heel fijn om even normaal en vers voedsel te hebben, een echt bed en wat tijd voor mijn vriendin, vrienden en familie. Ik probeer wel om dagelijks even naar de sportschool te gaan, het gaat om de balans vinden tussen herstellen en even eruit. Maar tegelijkertijd kijk ik echt alweer uit naar de start van de volgende leg.”

Rest van de wereld

Langford: “De eerste week was heel erg zwaar. Na een paar dagen was ik al totaal gebroken en dat was eigenlijk alleen nog maar voor-de-wind zeilen. Je hebt op een gegeven moment totaal geen tijdsbesef meer. Je weet niet welke dag het is, je weet niet hoe laat het is. Je bent zo geïsoleerd van de rest van de wereld dat je echt geen idee hebt wat er in de rest van de wereld gebeurt.”   

Burling: “Het was een geweldige etappe. We hebben alle verschillende weercondities gezien. Zo begonnen we met onwijs veel wind. Het is een beetje jammer dat we de voorsprong niet hebben kunnen uitbreiden en behouden maar overal hebben we zeker progressie geboekt.

“We moeten zoveel beslissingen nemen, dat maakt het echt leuk. Het is niet te vergelijken met Olympisch zeilen of met de America’s Cup. Je moet hier echt 19 dagen volledig gefocust zijn op ieder moment van de dag. Maar uiteindelijk blijft het gewoon zeilen. Dat is waar het omdraait voor mij en ik kijk dan ook alweer uit naar de volgende leg. Als team is er nog voldoende ruimte voor verbetering en dat is het belangrijkste.”

Brunel 2 Brunel 2
Brunel 3 Brunel 3
Brunel 4 Brunel 4
Carlo H Carlo H