MARTELING VOOR TEAM BRUNEL IN DOLDRUMS

''Het is heet en het gaat langzaam...''

HONGKONG-Ondanks dat Team Brunel momenteel aan de westkant van de vloot op een tweede plaats ligt, zijn de Doldrums een marteling voor de zeilers. De vloot maakt zich, met iets meer dan 3.000 zeemijlen naar de finish in Hong Kong, op voor een herstart van Leg 4.

”Het is heet en het gaat langzaam”, aldus de Deen Jens Dolmer. ”Het is frustrerend - we hebben minder dan 100 zeemijl in 24 uur afgelegd. Overdag is het heel erg heet en is er helemaal geen zuchtje wind. Het trekt echt de energie uit je lichaam.” De Amerikaanse Sally Barkow, Dolmers nieuwe teamgenoot aan boord van Team Brunel, had slechts één woord nodig om de hele situatie te beschrijven: ”Marteling.”

Het is niet altijd wat het lijkt

De Doldrums hebben ervoor gezorgd dat de teams hun achterstand ten opzichte van de rest van de vloot hebben goed gemaakt. De tracker plaatst de nu meer westelijke gelegen boten boven aan de virtuele ranglijst, vanwege hun kortere directe route naar Hong Kong. De experts verwachten echter dat de 250 mijl naar het noorden gelegen passaatwinden de daadwerkelijke snelweg naar Hong Kong vormen voor de boten.

Er zijn kansen

De Nederlandse schipper Bouwe Bekking ziet nog kansen voor zijn team maar is tegelijkertijd ook realistisch. Bekking: “Het goede nieuws is dat we dichterbij de boten liggen die voor ons varen. Ze liggen hemelsbreed op ongeveer tien mijl afstand. Het is ontzettend belangrijk dat we die afstand nu klein houden. Op een gegeven moment komen we met de hele vloot in de Noordoostelijke passaatwinden en als je daar als eerste inkomt ben je spekkoper. Dan kan negen of tien mijl zomaar weer 100 of 150 mijl worden. Voor ons is het nu zaak dat we de aansluiting niet verliezen. We moeten gewoon blijven pushen en dan zijn er zeker nog kansen.”

 

Bekijk de video Brunel in Doldrums (https://www.youtube.com/watch?v=uIkQ6lI16nI)

Brunel in Doldrums 2 Brunel in Doldrums 2
Brunel in Doldrums 1 Brunel in Doldrums 1