MARK NEELEMAN GAAT SKUTSJESILEN

Vijfvoudig olympiër tacticus op d’Halve Maen.

REEUWIJK- Vijfvoudig olympiër Mark Neeleman (58) uit Reeuwijk gaat skûtsjesilen. Komend seizoen is hij tacticus aan boord van de d’Halve Maen. Schipper Klaas Westerdijk van het Philips-skûtsje vindt het een grote eer dat Neeleman deel gaat uitmaken van zijn team. 

Neeleman, geboren in de Irakese hoofdstad Bagdad, nam voor Nederland vijf keer deel aan de Olympische Spelen, een record in de Nederlandse zeilsport. In 1980 (Tallinn) en 1984 (Los Angeles) zeilde hij in de Finn klasse, in 1992 (Barcelona), 2000 (Sydney) en 2004 (Athene) deed hij mee in de Star klasse. In Barcelona greep hij met een vierde plaats net naast een medaille. Daarnaast is hij meervoudig Nederlands kampioen in verschillende open zeilboten, zoals Finn, Star, Regenboog en Pampus. In september vorig jaar werd Neeleman op de Snitser Mar voor de zevende keer nationaal kampioen in de Regenboog.

Binnen het SKS zeilen hebben de meeste schippers een wedstrijdzeiler als rechterhand. Onder hen Tom Otte (op skûtsje Akkrum), Tammo Oosterhof (Grou), Jens Jongsma (Heerenveen), Baint Kramer (Huizum) en Gijs Vlas (Drachten). Meervoudig Nederlands kampioen Thijs Kort is deze winter juist gestopt als adviseur op het skûtsje van Earnewâld. 

Het skûtsjesilen stond nog op de bucketlist van Neeleman, die eerder drie seizoenen in de J-klasse zeilde. Een internationale klasse van zeilschepen van veertig meter lang. 

 

Fotografie Eize Hoekstra en Eric van Staten

 

Bron Leeuwarden Courant

Mark Neeleman Mark Neeleman
P5310122 P5310122
IMG_5066 IMG_5066
IMG_4838 IMG_4838
zeilen 078 zeilen 078
zeilen 178 zeilen 178