FINISH IN ZICHT...VOLVO VLOOT ONZICHTBAAR

Tactisch spel in alle hevigheid losgebarsten

HONGKONG- De finish van de vierde leg van de Volvo Ocean Race is in zicht, maar bijna de helft van de Volvo Oean Race vloot is op dit moment onzichtbaar. Vier teams, waaronder Brunel en Akzo, varen op dit moment in de zogenaamde stealth mode.

Team Brunel lag zesde op het moment dat het besloot deze, door de wedstrijdleiding nieuw ingevoerde, optie te activeren. Het verschil met de nummer 7, Turn the Tide on Plastic, bedroeg slechts iets meer dan 10 zeemijl. De afstand tot de nummer 5 Mapfre is ongeveer 45 zeemijl en lijkt onoverbrugbaar met nog iets meer dan 700 zeemijl te gaan voor Mapfre.

Schipper Bouwe Bekking: ”We gaan in stealth mode maar ik kan me voorstellen dat de rest en zeker Turn the Tide on Plastic dat ook doet in deze fase. We hebben echter één nadeel, de AIS van Turn the Tide werkt niet. Dat betekent dat we ze, ondanks dat ze heel dichtbij kunnen zijn, niet zullen zien op de radar. We zullen ze dan dus echt fysiek moeten waarnemen om onze positie te kunnen verdedigen. Zeker s’nachts wordt dat lastig. Dan moeten we het hebben van hun navigatieverlichting. Waarschijnlijk kunnen ze ons wel zien dus dat maakt het extra lastig.”   

Spannende laatste 48 uur

De schippers en hun bemanningen wacht een tactische keuze in deze eindfase van de in totaal ruim 6.500 zeemijl tellende etappe van Melbourne naar Hong Kong.

“Als we om de kop van de Filipijnen heen gaan zijn er twee opties. Je kan bij de kust blijven of echt offshore gaan. Ga je dicht langs de kust dan zal de wind toenemen en is de stroming gunstig maar er zijn ook veel obstakels in de vorm van kleine eilanden en vissersboten. Dat betekent veel gijpen en we weten dat, dat kostbaar kan zijn.”

”Ga je echt offshore en blijf je op open zee dan weet je dat er minder wind is en dat de stroom ongunstiger is. Wel krijg je als eerste de windshift en heb je op papier een gunstigere hoek voor de laatste zeemijlen naar Hong Kong. Een ding is zeker, het worden nog een spannende laatste 48 uur.”   

 

Positie rapport 18-01-2017 – 07.00 UTC

Team Sun Hung Kai / Scallywag – Stealth Mode

Vestas 11th Hour Racing - Stealth Mode

Team AkzoNobel – Stealth Mode

Dongfeng Race Team

Mapfre

Team Brunel – Stealth Mode

Turn the Tide on Plastic

Bekking achter navigatie Bekking achter navigatie
Annemieke Bes Annemieke Bes