VAREN NU DE DAGEN KORTER WORDEN...

Heerlijk rustig op het water, maar blijf wel warm

De dagen worden korter, maar dat betekent niet dat er niet meer gevaren kan worden. Juist in het najaar is het heerlijk rustig op het water, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden.

Zo hanteren de meeste vaarwegbeheerders voor bruggen en sluizen andere bedieningstijden dan in de zomerperiode. Voordat je de trossen losgooit, kijk even in de Wateralmanak. Daarnaast worden door de waterschappen in het najaar/winter de waterstanden verlaagd. Het zogenaamde winterpeil. Hoeveel het peil zakt is verschillend per regio. Let erop dat er vaargebieden zijn waar dit soms wel 30 cm kan verschillen, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeergebied. Je kunt de actuele waterstanden checken via de websites van de vaarwegbeheerders. Rijkswaterstaat heeft een mooie site waar je op een kaart de actuele standen kan vinden. Ga naar https://www.rijkswaterstaat.nl/water (https://www.rijkswaterstaat.nl/water).

Warm gekleed

Niet alleen daalt in het najaar de buitentemperatuur, maar ook die van het water. Zorg dan ook dat je goed (warm) gekleed het water op gaat. Wees voorbereid op situaties als ‘Man over Boord’ en weet hoe onderkoelingsverschijnselen eruitzien.

Door lage watertemperaturen neemt de kans op onderkoelingsverschijnselen enorm toe. Des te meer reden om ook je reddingsvest aan te hebben, ook al zijn de weersomstandigheden mooi, het water blijft koud!

In het najaar zijn de weersomstandigheden doorgaans minder stabiel dan in de zomer. Hou hier rekening mee in je reisvoorbereiding. Buien met onweer en windstoten komen meer voor. Hou ook rekening met mist. Mist komt in het najaar, zeker in de ochtenduren, veelvuldig voor. Zorg dat je met mist niet uitvaart. Op veel plaatsen in Nederland mag je met slecht zicht enkel varen met een goedgekeurde radarinstallatie en marifoon.

Betonning

Betonning die speciaal voor de recreatie- of kleine vaart is neergelegd, wordt vaak in het najaar verwijderd. Of en wanneer dit gebeurt, hangt ook weer af van de vaarwegbeheerder. Ben dus niet verbaasd als je ineens een bekende recreatie vaargeul niet meer ziet liggen. 

 

Bron: Varen Doe je Samen

Fotografie Watersport-TV

dagen korter dagen korter