Doek valt voor Nationale Motorboot Varen prijs

Initiatiefnemers heffen Stichting op bij gebrek aan draagvlak bij sponsors

HEERENVEEN – De Stichting Bevordering Motorbootvaren is door de initiatiefnemer opgeheven. En hiermee komt een einde aan de jaarlijkse uitreiking van de Nationale Motorboot Varen Prijs. Vorig jaar is de prijs voor het laatst uitgereikt. 

Volgens Arie Kwak, woordvoerder namens de Stichting, was er onvoldoende draagvlak bij de sponsors om de activiteiten voort te zetten. ”We hebben nog gebrainstormd over een alternatieve aanpak, maar dat heeft niet tot resultaat geleid. 95% van de verkochte boten zijn motorboten en het is de vraag of het motorbootvaren dan nog moet worden bevorderd.’’  

De Stichting Bevordering Motorbootvaren werd in 2012 opgericht op initiatief van motorbootvaarder Joop Simmers uit Heerenveen. Het idee was om jaarlijks de Motorbootvaren prijs uit te reiken aan initiatieven en activiteiten die bijdragen aan het plezierig, veilig en attractief motorbootvaren in Nederland.

Simmers wist voor zijn idee het Koninklijk Nederlands Watersportverbond, het Verbond Nederlandse Motorbootsport (VNM) en oud-hoofdredacteur wijlen Hans Papenburg van maandblad Motorboot enthousiast te krijgen.
De Stichting werd opgericht en de afgelopen jaren werd de Nationale Motorboot Varen Prijs, gesponsord door het Watersportverbond, KNMC en het VNM uitgereikt tijdens de opening van Boot Holland. In de prijzen vielen onder meer de Marrekrite, de Doerak Club en de Facebook groep Varen in Friesland.

De bekendste winnaars waren Andre van Duin en zijn scheepsmaatje Janny van der Heijden. Die hadden de ’kabbelende’ Nationale Motorbootvaren prijs een media-impuls moeten geven. Maar dit gebeurde niet. De prijs kon in 2021 en ook in 2022 als gevolg van de corona pandemie niet uitgereikt worden. In 2023 kon dit weer wel, maar toen schitterde de sterren van ’Denkend aan Holland’ bij de opening van de bootshow in Leeuwarden door afwezigheid om hun prijs in ontvangst te nemen. Net als de media. Niet onbelangrijk als je via een jaarlijkse onderscheiding het motorbootvaren wilt promoten. 

Marieke en Pieter van het YouTube kanaal De Canicula gaan de geschiedenis in als de laatste winnaars. In november 2023 heeft het bestuur van de Stichting Bevordering Motorbootvaren haar sponsors laten weten te stoppen. De Stichting is inmiddels opgeheven en dit geldt ook voor de website.

 


 

 

 

 

 

thumbnail_20230405_111439 thumbnail_20230405_111439
Scherm­afbeelding 2024-02-15 om 10.34.51 Scherm­afbeelding 2024-02-15 om 10.34.51