Zeilverbod voor radiografische zeilers op Uitgeestermeer

Boten worden uitsluitend op windkracht voortgestuwd

UITGEEST- Na meer dan vijftien jaar dreigt er een einde te komen aan het radiografisch zeilplezier van een groep enthousiaste zeilers op het Uitgeestermeer. Wekelijks komen zij een uurtje samen langs de waterkant, maar daar steekt het Recreatieschap Alkmaardermeer- en Uitgeestermeer nu een stokje voor.

Door Eric van Staten

Deze week hebben de zeilers te horen gekregen dat het op grond van artikel 2.19 (Motorisch aangedreven recreatieapparatuur) in de Algemene Verordening niet is toegestaan om motorisch of radiografisch bestuurbare recreatieapparatuur zoals karts, modelvliegtuigen, auto’s of modelboten in werking te hebben. 

Dit betekent dat de zeilers sowieso tussen 1 april en 1 oktober uitgezeild zijn op het Uitgeestermeer. In de wintermaanden kunnen zij na betaling van € 50,- een ontheffing aanvragen.

Geliefde hobby

Het zeilverbod is als een bom ingeslagen onder de radiografische zeilers, die hun geliefde hobby uit elkaar zien spatten. “Niets leuker dan met een stelletje volwassen zeilers een keer in de week een uurtje langs de waterkant te staan. In de wintermaanden doen we dit altijd op zondagmorgen en zomers op de dinsdagavond op een afgelegen plasje nabij Erfgoedpark de Hoop,” vertelt Jeroen Weeren die net als zijn mede-zeilers snapt dat varen met motorisch aangedreven modelboten niet is toegestaan vanwege eventuele geluidsoverlast en de hoge snelheid van de boten.

Maar hier is bij het radiografisch zeilen geen sprake van. Hoewel het een veelgestelde vraag is van passerende wandelaars: zit er een motor in de boot? maken de zeilers uitsluitend gebruik van de wind. ’’Mensen die langslopen, blijven vaak even staan kijken als we aan het zeilen zijn en reageren altijd positief. Anderzijds zeilen we op momenten dat er zelden andere recreanten zijn. En anders zoeken wij een ander rustig plekje op.’’

Het is een raadsel voor de zeilers, gemiddeld staan er 10 aan de waterkant, waarom het Recreatieschap na meer dan 15 jaar het oogluikend toe te hebben gestaan, ineens op haar strepen staat en een zeilverbod oplegt. Vooral omdat het kantoor van het Recreatieschap uitkijkt uit op het plasje waar de zeilers wekelijks varen. 

Reactie Recreatieschap

Het Recreatieschap Alkmaardermeer-Uitgeestermeer verwijst in een reactie naar het al eerder genoemde artikel 2.19 in de Algemene Verordening. Op de vraag of voor het radiografisch zeilen geen uitzondering gemaakt kan worden, is het antwoord: wij willen dat alle recreanten op een veilige manier kunnen recreëren. Wel willen wij plekken en periodes aanwijzen waarop het mogelijk is. Daarvoor kan men een ontheffing aanvragen. Dat er pas na ruim 15 jaar een zeilverbod wordt opgelegd, komt volgens de zegsvrouwe omdat handhavers niet eerder de modelboten hebben gespot en dus niet hebben kunnen controleren of voor het radiografisch zeilen een vergunning is afgegeven.

Het zeilverbod voor de radiografisch zeilers zorgt inmiddels voor een storm aan verontwaardigde reacties. ’’Het water is van iedereen, laat die mensen lekker zeilen. Het recreatieschap moet zich schamen,’’ aldus John Kenniphaas. ’’Dit land is compleet gek aan het worden. Regels, regels en nog eens regels,’’ reageert Merijn Ruiters. ’’Dit slaat een beetje door. We hebben het hier over speelgoed zeilbootjes,’’ aldus Ron Groenhart, een van de zeilers. ’’Het Recreatieschap spoort niet,’’ schrijft Lisette Koebrugge. ’’Het slaat compleet door bij de hersenloze ambtenaren,’’ laat Rainier de Groot zichtbaar verontwaardigd weten. ’’Hopelijk is dit een 1 april,’’ aldus Erik-Jan Geniets, maar dat is niet zo.

 

Bekijk voor een impressie Radiografisch zeilen Uitgeest (https://youtu.be/JfzXsd8btFA?si=RH7JXQljuCpPPClz) de reportage van Watersport-TV.

 

Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.34 Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.34
Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.02 Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.02
Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.09 Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.09
Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.20 Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.20
Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.27 Scherm­afbeelding 2024-03-15 om 14.49.27