Onderzoek Europees vaarbewijs voor pleziervaart

Laat je stem horen!

BRUSSEL- De Europese Commissie voert een onderzoek uit naar de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs/kwalificatie voor de pleziervaart in Europa. Op dit moment zijn er veel verschillende vaarbewijzen, wat voor problemen zorgt als je in het buitenland een boot wilt huren of als je verhuist naar het buitenland.

Momenteel kan een lidstaat eisen dat een nationaal vaarbewijs van schippers (dan wel niet) mag worden gebruikt voor de exploitatie van pleziervaartuigen overeenkomstig zijn specifieke nationale voorschriften. Deze schipperscertificaten worden niet door heel Europa universeel erkend. Dit betekent dat als u van het ene land naar het andere wilt navigeren of als u een pleziervaartuig in een ander land wilt charteren, u een internationaal vaarbevoegdheidsbewijs voor exploitanten van pleziervaartuigen (ICC-certificaat), een extra kwalificatie als schipper nodig kan hebben of u een boot niet meer mag exploiteren/charteren omdat uw nationale vaarbewijs in dat land mogelijk niet wordt erkend.

Een internationaal certificaat voor exploitanten van pleziervaartuigen, afgegeven overeenkomstig resolutie nr. 40 van de UNECE, verstrekt de houder een bewijs van bekwaamheid voor de exploitatie van pleziervaartuigen, in een internationaal erkende vorm, dat op verzoek aan ambtenaren in het buitenland kan worden overgelegd. Het gebruik van het ICC [1] heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot zeewateren en binnenwateren, naast de rivieren waarvoor het oorspronkelijk was ontwikkeld. Algemeen wordt erkend dat de normen van resolutie nr. 40 een redelijk en passend vaardigheidsniveau bieden voor het varen in pleziervaartuigen, met inachtneming van de veiligheid van de scheepvaart en de bemanning en de bescherming van het milieu.

De wederzijdse erkenning van vaarbewijzen zou bureaucratische obstakels wegnemen, waardoor het mogelijk wordt om met hetzelfde vaarbewijs overal in de EU een pleziervaartuig te besturen.

Wil jij je stem laten horen over een Europees vaarbewijs/-kwalificatie? Doe dan mee aan het onderzoek en klik op Europees Vaarbewijs (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SkipperCertificateQuestionnaireRev0-2).

 

Bron Watersportverbond

 

Afbeelding 214 Afbeelding 214