Overgangsregeling uitstootvrij varen in Amsterdam

Meer tijd om te vergroenen

AMSTERDAM- De gemeente geeft Amsterdamse booteigenaren meer tijd om de overstap naar elektrisch varen te maken. Wie voor 1 oktober 2024 een geldig doorvaartvignet koopt, kan gebruik maken van een nieuwe overgangsregeling. Met het doorvaartvignet mag men tot drie jaar na de aankoopdatum door de grachten in het centrum varen.

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle motorisch aangedreven boten in het centrum uitstootvrij varen. Pleziervaartuigen met verbrandingsmotoren zijn dan niet meer toegestaan in de Amsterdamse grachtengordel. Dit verbod wordt in 2030 uitgebreid naar de hele stad. 

Voor het uitstootvrij varen moeten er in Amsterdam nog flink wat laadpalen geplaatst worden. Op dit moment zijn er nog maar 15 publieke laadpalen voor boten in de stad. De gemeente speculeert op private en semipublieke aanbieders die voor extra laadpalen gaan zorgen. 

De overgangsregeling geldt alleen voor boten die bij dezelfde eigenaar blijven. Bij verkoop zal de nieuwe eigenaar alsnog een nieuw vignet moeten aanschaffen.

Amsterdammers voorzien dat het varen door de stad straks alleen nog voor welgestelden is. Het ombouwen van een scheepsdiesel naar een elektrische aandrijving kost al snel tussen tien- en vijftienduizend euro. Onduidelijk is ook hoe vervuilend de pleziervaart precies is. Critici zetten daar vraagtekens bij.

Uitstootvrije zone

De uitstootvrije zone is het centrumgebied, behalve: Kostverlorenvaartroute: Westerkanaal - Singelgracht - Kattensloot - Kostverlorenvaart - Schinkel - Nieuwe Meer. Amstelroute: Oosterdok - Schippersgracht - Nieuwe Herengracht - Amstel. De westelijke Singelgracht van Kattensloot tot Hugo de Grootgracht. De Oostelijke Eilanden en Nieuwe Vaart. Het deel in de westelijke Singelgracht van Kattensloot tot Hugo de Grootgracht.

Tot en met 10 juni vindt de officiële inspraakperiode (https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/invloed/lopende-inspraak/?vkurl=inspraak) plaats voor het beleidsvoornemen van de uitstootvrije zone pleziervaart in het centrumgebied van Amsterdam. Gedurende deze periode heb je de mogelijkheid om jouw mening te geven over de nieuwe zone. Dit kan online, mondeling tijdens een van de 4 inloopbijeenkomsten of per post.

Je kunt terecht op amsterdam.nl/uitstootvrijvervoer (http://amsterdam.nl/uitstootvrijvervoer) voor verdere details. Daarnaast is de gemeente bereikbaar via het gemeentelijk informatienummer 14 020, van maandag tot en met vrijdag, tussen 08.00 en 18.00 uur. Voor specifieke vragen kun je ook een e-mail sturen naar milieuzone@amsterdam.nl.

Voor-en nadelen van elektrisch varen

Raadpleeg voordat je overstapt naar elektrisch altijd eerst een erkende aanbieder of professional.

Voordelen

Geen lokale uitstoot. Dus vaar schoon met veel minder schade voor het milieu

Geen geluid. Een elektromotor vaart bijna geruisloos.

Geen trillingen van de motor. Dat vaart een stuk comfortabeler.

Onderhoudsarm. De meeste elektromotoren slijten veel minder. Je hoeft bovendien geen olie te verversen.

Eenvoudiger sturen. Het vermogen van een elektromotor is direct beschikbaar en de elektrische motor kent veel minder bewegende onderdelen. Daardoor stuurt u een stuk makkelijker.

Je betaalt op dit moment in Amsterdam 70% minder binnenhavengeld.

Nadelen

Opladen duurt langer dan tanken.

Op een accu vaar je (nu nog) minder ver. Je moet daardoor bewuster kiezen wat voor de route die je neemt.

Je bent afhankelijk van laadpalen. De laadinfrastructuur is in ontwikkeling. Er komen steeds meer laadmogelijkheden bij.

Een accu heeft een maximum aantal laadcycli (van vol naar leeg) en beperkte levensduur. Om de accu niet te beschadigen moeten veel vaartuigen altijd of regelmatig bijladen. Dit geldt vooral voor traditionele loodaccu’s.

De aanschaf van een elektrisch vaartuig is nog duur. Maar de prijzen zijn aan het dalen. Bovendien liggen de verbruiks- en onderhoudskosten lager.

Bepaalde type accu’s moeten periodiek vervangen worden. Gemiddeld om de 5 à 6 jaar.

De elektrische installatie minstens 2 keer per jaar schoonmaken en controleren. Bij voorkeur door de specialist.

 

Bekijk ook: Varen door Amsterdam: Tips en Tricks (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-4293864/nieuws/varen_door_amsterdam_tips_en_tricks.html)

 

 

grachtentoer amsterdam 073 grachtentoer amsterdam 073