Windmolenparken...wat zijn de regels voor doorvaart?

SCHEVENINGEN- Voor de een een doorn in het oog, voor de ander de noodzakelijke realiteit. We hebben het over de windmolenparken in bijvoorbeeld de Noordzee en het IJsselmeer. De opwekkingscapaciteit is onlangs verder verhoogd, wat nog meer parken op met name de Noordzee tot gevolg heeft. Een goede reden om stil te staan bij onder meer de regelgeving met betrekking tot de doorvaart van deze parken.

Het Regioteam Noordzee gaf onlangs een webinar over varen op de Noordzee en deelden de volgende praktische tips voor de pleziervaart.

Een windturbine park is geen groter gevaar voor de navigatie dan elk ander obstakel dat zich op zee bevindt. Let voor een veilige doorvaart op het volgende:

Stel je van tevoren op de hoogte van de actuele situatie met betrekking tot de windparken waar je doorheen wilt varen. Raadpleeg daarvoor bijgewerkte kaarten, de berichten aan zeevarenden en de website van het park waar beschikbaar. Houd er rekening mee dat delen van een windpark afgesloten kunnen zijn wegens werkzaamheden of ander gebruik zoals drijvende zonnepanelen of de kweek van zeewier en schaaldieren.

Houd je positie goed bij want door de soms schijnbaar willekeurige opstelling van de windturbines raak je gauw gedesoriënteerd. 

Houd de voorgeschreven afstand tot de windturbines en transformatorstations. Waar geen voorgeschreven afstand is, gelden de regels van goed zeemanschap.

Houd voortdurend goede uitkijk, let op de betonning en wees bedacht op snel varende werkvaartuigen in en rond de windparken. Houd ruim afstand tot deze werkvaartuigen.

Zorg er voor dat de zeilvoering grote koerswijzigingen (snel) mogelijk maakt. Met spinnaker op door een windpark of doorvaart passage, is niet aan te bevelen. 

Zorg dat je boot goed manoeuvreerbaar is en blijft. Motorproblemen zijn de meest voorkomende redenen voor assistentie door de KNRM dus zorg dat de motor in goede staat is en dat je de meest voorkomende problemen (ontluchten, filters) zelf op kan lossen.

Luister voortdurend uit op VHF kanaal 16 en maak eventuele problemen kenbaar. 

Let er op dat er voldoende zicht is bij het in- en doorvaren van het park.

Zorg dat je zichtbaar bent op AIS maar wees je er van bewust dat kleine schepen op radar niet of slecht te onderscheiden zijn tussen windturbines.

Wees je bij het uitvaren van een windpark bewust van het soort vaarwater waar je in terecht komt en de daarvoor geldende regels.

Anker niet in het park en meer niet af aan de turbines. Als je in een noodgeval toch moet ankeren, bedenk dan dat er vele kabels vlak onder de zeebodem liggen.

Veiligheid en zelfredzaamheid zijn van groot belang. Houd er rekening mee dat, in geval van nood, hulpverlening langer op zich kan laten wachten gezien de afstanden, en dat de inzet van helikopters voor SAR vaak niet mogelijk is in een windpark.
 

Huidige regelgeving Nederlandse windparken

Door wijzigingen in de regelgeving zijn er verschillende regimes van toepassing in de Nederlandse windparken. 
 

IJsselmeer - vrije doorvaart

Voor de volgende windparken gelden geen beperkingen:

Windpark Fryslân in het Friese deel van het IJsselmeer 

Windpark Westmeerwind langs de Noordoostpolder 

Windpark Windplanblauw in de noordoosthoek van Flevoland
 

De regels rond windparken kunnen wijzigen en gebieden kunnen afgesloten worden in verband met de bouw van nieuwe windparken. Kijk daarom altijd op het Noordzeeloket (Windenergie op zee - Noordzeeloket) en naar de Berichten voor Zeevarenden voor de laatste stand van zaken.

 

(Bron Watersportverbond)

 

Scherm­afbeelding 2024-04-19 om 09.21.16 Scherm­afbeelding 2024-04-19 om 09.21.16
Scherm­afbeelding 2024-04-19 om 09.21.23 Scherm­afbeelding 2024-04-19 om 09.21.23
thumbnail_IMG-20231007-WA0019 thumbnail_IMG-20231007-WA0019
Afbeelding 212 Afbeelding 212
Afbeelding 213 Afbeelding 213
Scherm­afbeelding 2024-04-19 om 09.21.03 Scherm­afbeelding 2024-04-19 om 09.21.03