TIPS & TRICKS GOEDE REISVOORBEREIDING

Ter bevordering van Veilig Varen

AMSTERDAM- Het vaarseizoen voor de recreatievaart is weer begonnen. Tijd om vaarplannen te maken! Om veilig van je vaartocht te genieten is het van belang om aan goede reisvoorbereiding te doen.

Bij het plannen van je vaartocht is allereerst van belang of je schip, bemanning en uitrusting voldoet aan de eisen voor het gewenste vaarwater. Wil je varen op een klein binnenwater, dan zijn de eisen totaal anders dan op groot vaarwater. Varen op de grote rivieren met drukke beroepsvaart stelt ook weer andere eisen aan je uitrusting dan bijvoorbeeld zeilen op een recreatieplas. Zorg er in ieder geval voor dat je schip aan de wettelijke voorwaarden voldoet (o.a. BPR aan boord, eventueel vaarbewijs, marifooncertificaat), je de vaarregels/voorrangsregels kent en je schip en veiligheidsuitrusting in goede staat is. Lees HIER meer over een goede vaaruitrusting.

Vaarplan
Het is raadzaam een vaarplan op te stellen. Maak dit plan voordat je gaat varen, je hebt dan alle tijd en rust om alles uit te zoeken. Duidelijke notities maken over de route, de te passeren sluizen en bruggen, kompaskoersen, getijden, marifoonkanalen etc. We hebben hier de belangrijkste zaken op een rijtje gezet: Vaarweginformatie checken, Weerbericht checken, Almanak raadplegen, VDJS-knooppunten raadplegen, Navigatie voorbereiden.

Bron: Varen Doe je Samen.

varen_doe_je_samen_plaatje_res varen_doe_je_samen_plaatje_res
Varen_Doe_Je_Samen_Zuid1 Varen_Doe_Je_Samen_Zuid1
Varen_Doe_Je_Samen_Groot Varen_Doe_Je_Samen_Groot
toertocht2009-010-1024x768 toertocht2009-010-1024x768