TEAM AKZONOBEL HAALT MARTINE GRAEL AAN BOORD

Winnares van olympisch 49erFX goud in Rio

ALICANTE- Martine Grael, winnares van zeilgoud op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, is door Simeon Tienpont als bemanningslid geselecteerd voor team AkzoNobel, dat deelneemt aan de komende editie van de Volvo Ocean Race.

De 26-jarige Braziliaanse maakt – net als teamgenoot Annemieke Bes, winnares van een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Peking – in oktober haar debuut in de grootste zeilrace rondom de wereld. Hiermee is Grael ook de eerste Braziliaanse zeilster die meedoet in de Volvo Ocean Race.
“De overstap van de 49erFX-klasse naar de Volvo Ocean Race met team AkzoNobel is een geweldige kans om mijn zeilvaardigheden uit te breiden en verhoogt mijn fitnessniveau,” aldus Grael. “Mijn doel is om zo snel mogelijk een goed gevoel voor de boot te krijgen en de finesses te begrijpen die nodig zijn om de beste prestaties te leveren.”

Ervaring

 “Ik hoop van de ervaring te genieten en er veel van te leren. Maar het belangrijkste is dat ik mijzelf met dit team wil bewijzen en ik kan niet wachten om tegen de andere boten te gaan racen.”
 Tienpont is blij met de komst van Grael Met tweemaal een vice-wereldkampioenschap en één wereldkampioenschapstitel was Grael, samen met haar teamgenoot Kahena Kunze, in de jaren voor de Olympische Spelen van 2016 consistent een sterke partij in de internationale 49erFX-klasse.
“Martine is een van ’s werelds meest getalenteerde jonge zeilers. Zij heeft veelvuldig bewezen op het hoogste niveau te kunnen presteren,” aldus Tienpont, de schipper van team AkzoNobel. “Martine is een van de weinigen die succesvol de sprong kan maken van het zeilen met een kleine boot naar het professionele racen met grote boten zoals in de Volvo Ocean Race.”

Zeilfamilie
“Gegeven de geweldige zeilfamilie waarin Martine is opgegroeid, is het geen verrassing dat ze zo’n compleet talent is. Ze heeft van jongs af aan geleerd wat er voor nodig is om te kunnen concurreren in de top van deze sport. Naast haar zeilvermogen is Martine ook een fantastische persoonlijkheid; ze is zeer competitief en leuk om aan boord te hebben.”
Een team met een ongelooflijk diverse en rijke ervaring Met Grael telt team AkzoNobel een internationale topbemanning van tien topzeilers, afkomstig uit zeven landen. Hieronder vier voormalig Volvo Ocean Race-winnaars die gezamenlijk zes keer de race hebben gewonnen.
Jules Salter (48, Verenigd Koninkrijk), Brad Jackson (49, Nieuw-Zeeland) en Grael’s landgenoot Joca Signorini (40, Brazilië) maakten in 2008-2009 deel uit van het winnende team van Ericsson Racing, dat werd aangevoerd door Torben Grael - de vader van Martine Grael. 
Bemanning 
Team AkzoNobel’s bemanning bestaat verder uit Volvo Ocean Race-winnaar Roberto Bermudez (47, Spanje), Luke Molloy (37, Australië), Nicolai Sehested (27, Denemarken), Brad Farrand (28, NieuwZeeland) en wordt compleet gemaakt door de Nederlanders Annemieke Bes (39) en Simeon Tienpont (35).

Start van ‘Leg Zero’ 

Alle teams die aan de Volvo Ocean Race meedoen, zijn verplicht om als kwalificatie deel te nemen aan een serie wedstrijden. Door de organisatie wordt dit ook wel Leg Zero genoemd. Leg Zero begint op 2 augustus met de Round Isle of Wight Race, gevolgd door de Rolex Fastnet Race van 6 tot 9 augustus met daarna een langere race van Plymouth (Engeland) naar Lissabon (Portugal), inclusief een eendaagse pitstop in St. Malo (Frankrijk).
Tienpont kijkt uit naar de komende twee weken: “Na de officiële doop van onze nieuwe boot in juni in thuishaven Den Haag, hebben wij duizenden trainingsmijlen gevaren; overdag en ’s nachts, met zware en lichte wind. Nu kunnen we voor het eerst onze krachten meten met de andere Volvo Ocean Raceteams.”
 
Het startschot van de Volvo Ocean Race zelf klinkt op 22 oktober in het Spaanse Alicante. De route gaat door een aantal van de meest afgelegen en uitdagende gebieden van de oceanen. De boten krijgen te maken met extreme weersomstandigheden – van ijskoude en razende stormen tot smorende hitte. Onderweg worden elf steden aangedaan en de racefinish is in juni 2018 in Den Haag.
 

Martine 3 JB Martine 3 JB