PEDDELEND LANGS DE FRIESE 11 STEDEN

Negende 11-City Tour met meer suppers

LEEUWARDEN- Met wederom een groeiend aantal deelnemers begint woensdag in Leeuwarden de negende editie van de 11 City Tour. Een vijfdaags sup evenement dat wordt voorafgegaan door een non-stop versie die maandag start.

Tijdens de non-stop race krijgen de deelnemers maximaal 36 uur om de 220 kilometer lange tocht peddelend af te leggen. De start is maandagochtend in Leeuwarden, maar het is ook mogelijk dat vanwege de verwachte slechte weersomstandigheden wordt uitgeweken naar Stavoren.

De meerdaagse tocht start dinsdag 12 september met een zogenaamde proloog. Vanaf de Blokhuispoort in Leeuwarden zullen alle deelnemers vanaf 18.00 uur een tocht door de grachten maken. De volgende dag begint de 11-City Tour. Er doen dit keer meer dan 130 deelnemers vanuit 30 verschillende landen mee, o.a.: Singapore, Argentinië, Zuid-Afrika, China, USA, Polen, Spanje en Tahiti. De start voor de mensen die de tour versie doen zal om 8.30 uur zijn, de wedstrijd dames om 9.15, de wedstrijd heren om 9.45 en de aller snelste heren, de Elite om 10 uur. 

De atleten peddelen 220 kilometer in 5 dagen waarbij weercondities kunnen varieren van windstil, zomers en zonnig tot koude, regen en storm. Naast de ultieme uitdaging is de SUP 11-CITY Tour voor velen een unieke ervaring. Peddelaars ervaren Friesland vanaf het water. Over rietkragen zien zij open velden met windmolens, koeien en schapen, afgewisseld door pittoreske dorpjes en natuurlijk de 11 steden, ‘de parels van Frysla^n’! Deelnemers peddelen over de originele waterwegen, waar schaatsers in 1909 geschiedenis schreven als pioniers van de schaats Elfstedentocht. Geen enkele variant van de Elfstedentocht komt dichter in de buurt van de ervaring van de schaats Elfstedentocht dan de SUP 11-CITY.

In 2008 kwam Anne-Marie Reichman in contact met de sport Stand Up Paddle (SUP) op Hawai waar ze het grootste deel van het jaar woont. Datzelfde najaar heeft de atlete, geboren en getogen in Friesland, de originele Elfstedentochtroute op haar SUP-board volbracht. Een droom om de Elfstedentocht te volbrengen, kwam hiermee uit. 

Het jaar daarna hebben een 20-tal professionele watersporters haar vergezeld op uitnodiging: de SUP 11-CITY Tour was geboren. 

De Tocht volgen 

Op 12 September wordt om 8:30 uur het eerste startschot van de 9e SUP 11-CITY Tour gegeven midden in de stad ter hoogte van de Blokhuispoort te Leeuwarden. Atleten dragen een GPS-systeem met zich mee van Legends Tracking uit Belgie en kunnen zo overal ter wereld via het internet gevolgd worden. 

Feestelijke afsluiting 

De laatste finish is op 17 september in de Prinsentuin in Leeuwarden vanaf 12:30 uur. SUPpers en vrijwilligers hebben dan 7 dagen lang het uiterste van zichzelf gevraagd. Reden genoeg voor een feestje, het evenement wordt dan afgesloten met natuurlijk een prijsuitreiking en is er vanaf 13:00 uur een food market.

SUP Clinics voor de jeugd 

Tijdens het evenement worden op verschillende plaatsen langs de route gratis SUP clinics georganiseerd. De clinics worden verzorgd in samenwerking met Sport Frysla^n & het CIOS uit Heerenveen en de boards hiervoor worden gratis beschikbaar gesteld door deelnemende bedrijven van de SUP11. 

 

unnamed unnamed