MARIN DOET ONDERZOEK VOLVO 65 RACER TEAM AKZO

Tienpont aanwezig bij proeven met model

WAGENINGEN- Schipper Simeon Tienpont is vandaag met zijn team te gast bij het Maritime Research Institute (MARIN) in Wageningen naar aanleiding van onderzoek naar de emissieloze schepen van de toekomst.

Van de Volvo 65 is een model gemaakt dat in het Seakeeping & Manoeuvring Basin aan wind en golven is blootgesteld. Het onderzoek geeft inzicht in de extra weerstand van de VO65 in zeegang, door middel van computerberekeningen, schaal 1:6 modelproeven en validatie middels praktijkmetingen op het VO65 jacht van team AkzoNobel. De resultaten geven de navigator verbeterde voorspellingen om zo in elke fase van de race de snelste route te bepalen. Dit onderzoeksproject wordt ondersteund door een aantal Nederlandse bedrijven en organisaties en is direct gelinked aan het onderzoek bij Deltares rond wind, golven en stroomvoorspellingen gedurende de Volvo Ocean Race.

Tijdens onderzoek naar de emissieloze schepen van de toekomst, kreeg MARIN een unieke kans: rekenen, testen en meten aan de Volvo Ocean 65 (VO65) van schipper Simeon Tienpont. Zo wordt een link gelegd tussen de topsport in de zware Volvo Ocean Race en innovatief duurzaam vervoer over het water.  Als onderdeel van dit onderzoek heeft MARIN een schaalmodel van de VO65 gebouwd en zijn spectaculaire proeven in golven uitgevoerd. Het volledige onderzoeksprogramma voor de VO65 bestaat uit computerberekeningen, modelproeven en praktijkmetingen aan boord van de VO65. Om zo de prestaties van de VO65 te optimaliseren in wind en golven. De onderzoeksresultaten helpen Simeon en zijn team het maximale uit hun eenheidsklasse wedstrijdjacht te halen. 

MARIN directeur Bas Buchner: ‘Het is geweldig om Simeon en zijn team te kunnen helpen met onze kennis en tools gedurende de langste en zwaarste race in de wereld. Voor MARIN past dit goed bij ons onderzoek naar zeil(hulp)voortstuwing en onze ambities rond emissieloze scheepvaart.’ 

Schipper Simeon Tienpont: ‘We zijn blij om met MARIN te kunnen samenwerken in deze voor ons cruciale voorbereidingsfase. Dankzij de unieke combinatie van computerberekeningen, modelproeven en metingen aan boord kunnen we straks tijdens de moeilijkste momenten van de race die laatste paar extra procenten uit onze VO65 halen.’ 
 

Bekijk video MARIN (https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=ni44UZpNVys)

 
 

VOR_CFD, Model test and Full scale VOR_CFD, Model test and Full scale