HET ECHTE ZEILEN...IN TJOTTERS

Online première documentaire op Watersport-TV

HEEG- ’Het echte zeilen’ is de titel van de bijzonder fraaie documentaire die Lex van Roessel maakte over het zeilen met tjotters. De online première van de twintig minuten durende documentaire is op Watersport-TV.

De docu vertelt het verhaal over de houten ronde platbodems die in Friesland werden gebruikt voor vervoer van mensen en goederen, maar ook om mee te vissen op onder meer paling. Na de oorlog werden de tjotters ingezet voor de pleziervaart. Een belangrijke rol vervulde de jeugdherberg annex zeilschool van Heit en Men Piersma in Heeg. Met de tjotters werden de eerste zeilkampen georganiseerd.
In de documentaire staat Lex van Roessel uitgebreid stil bij de geschiedenis van de tjotters. Hij spreekt met oud-instructeurs van zeilschool It Beaken. Maar ook met de huidige beheerders van de vloot, die veel tijd en energie steken om de scheepjes in originele staat te houden
In 2016 lagen de tjotters 70 jaar in Heeg, waren ze 70 jaar verbonden aan het dorp. Dat was de aanleiding om een film over de vloot te laten maken.

Bekijk de documentaire Het echte zeilen (https://www.youtube.com/watch?v=Z-5qYl4MivU&t=170s)

Friese-Tjotter-007 Friese-Tjotter-007