ZEILKLASSIEKER ONTSNAPT AAN SLOOP

Volg de ambiteuze restauratie van S-spant 'Alert'

ZAANDAM- Frans Brandjes mag zich sinds kort de trotse eigenaar noemen van een bijzondere zeilklassieker: de in 1948 in Amerika gebouwde S-spant ’Alert’. Hij kreeg het houten schip van een vriend, die was gestart met een refit maar er na vijf jaar geen heil meer in zag.

Frans Brandjes, beroepshalve producent van kielen/bulbs voor megajachten, heeft er wel even een paar nachten over geslapen. Maar het bijzondere cadeau toch geaccepteerd. ”Ik ga proberen om dit schip te redden,’’ aldus de ondernemer die zichzef twee jaar de tijd heeft gegeven om ’Alert’ weer in haar oorspronkelijke staat te brengen. Tijd die hij hard nodig zal hebben, want er valt aan de houten klassieker genoeg te doen. Het schip heeft vijf jaar in een loods gestaan waar het dek is verwijderd. Met de refit van het interieur is de vorige eigenaar gestart, maar dat is nog lang niet af.

Goede vrienden hebben Frans afgeraden om aan het project te beginnen. Toch is hij overstag gegaan. Hoewel hij beseft dat aan het opknappen van ’Alert’ grote risico’s kleven. Het kan een enorm schip van bijleg worden.

Watersport-TV zal project ’Alert’ gaan volgen. Met de camera’s zullen we regelmatig bij Frans en zijn schip langsgaan. We waren al bij de tijdelijke tewaterlating en het transport van het schip over de Zaan naar de nieuwe werkloods in Zaandam. En natuurlijk spraken we met eigenaar Frans, over wat hem heeft gedreven om ’Alert’ een tweede leven te geven. Zijn twijfels en zorgen.

Bekijk hier de eerste aflevering...Project Alert (https://www.youtube.com/watch?v=lcxSriJTHkg&t=155s)

DU6A9567 DU6A9567
DU6A9461 DU6A9461
1948-philip-l-rhodes-classic-cruising-ketch--1 1948-philip-l-rhodes-classic-cruising-ketch--1
DU6A9363 DU6A9363