PRINS VAN ORANJE VERBREEKT MET WATERDREAM RECORD

Van Vlissingen naar Londen in 7 uur en 40 minuten

VLISSINGEN- Prins Bernhard van Oranje heeft afgelopen weekeinde met zijn dertienjarige zoon Samuel en Lex Sluyter een nieuw record op het water gevestigd. Met een supersnelle Waterdreams s-850 Speedster werd in een tijd van 7 uur en 40 minuten van Vlissingen naar hartje Londen gevaren.

Nooit eerder werd een dergelijke tijd op deze route neergezet bij een overtocht in een gemotoriseerd voertuig. De overtocht was extra bijzonder omdat er via Ramsgate ook nog werd getankt en de omstandigheden zeer herfstachtig waren.
 De Noordzee is één van de lastigste zeeën om te bevaren. De onderzeese stromingen, korte golfslag en het extreme weer in het najaar, maken een oversteek in een korte tijd enorm lastig. De dagen voor vertrek was het noodweer met windkracht 6 à 7, waardoor de zee vandaag, op de dag van vertrek nog steeds erg onstuimig was. Bij de start uit Vlissingen vanochtend vroeg werden er door de aanhoudende stevige windkracht golven van twee meter hoog gemeten. Dit in combinatie met de sterke stroming en windkracht, zorgde voor een uitermate onstuimige start van de reis.

Bernhard van Oranje: “Bij de start van de reis was het echt keihard werken. De wind en de golven stonden recht op onze koers. Iedere golf moest bedwongen worden. Vanaf het stuk bij Frankrijk ging de wind wat liggen en kon de snelheid omhoog.” De Waterdream s-850 Speedster powered by Yamaha werd gevolgd door Bert-Jan ‘The Bird’ Reijgwart van RIB events die met een Yamaha F250 DETX samen met Hendrik Jan Vink zorgde voor een spectaculaire foto- en videoregistratie. Lex Sluyter, directeur Waterdream: “Het is echt bizar om te zien hoe snel de Waterdream zich door de golven manoeuvreerde. Ik kon de sloep met moeite bijhouden, terwijl de RIB waar ik in vaarde echt voor deze extreme omstandigheden is gebouwd. Wij waren erg onder de indruk van de vaareigenschappen en snelheid van de boot.” 

Bernhard van Oranje is het meest trots op zijn zoon Samuel met wie hij de overtocht maakte. “Hij is niet zeeziek geweest en met 70 kilometer per uur via de Thames Londen binnenvaren met harde muziek op de speakers, maakte niet alleen indruk op mij en mijn zoon maar ook op alle omstanders.” 
Het Nederlandse bedrijf Waterdream ontwikkelde de Speedster op basis van haar eerder gelanceerde zeer succesvolle model: de 850. Van de handgeschilderde, gelimiteerde Speedster worden er wereldwijd slechts vijf gemaakt. Aangedreven met een 4,2 liter V6 4-takt Yamaha 300pk speedprop haalt de s-850 Speedster een topsnelheid van meer dan 80 km/u. De automatische triltabs die de boot op iedere snelheid uitlijnen, zorgen voor extra stabiliteit, zodat je op het water meer snelheid kunt maken. 

Bernhard van Oranje: “Voor mij was het belangrijk aan te tonen dat deze speciale uitvoering van de Waterdream naast een gezellige sloep en waterski boot ook uitermate zeewaardig is en extreme weersomstandigheden aan kan.”  

Bekijk video-impressie Record oversteek (https://www.youtube.com/watch?v=FxhPmjETMsc&t=2s)

Foto credits: Hendrik Jan Vink, www.drone-pro.nl

_DSC9082 _DSC9082
_DSC8929 (2) _DSC8929 (2)
_DSC8945 _DSC8945
_DSC8986 _DSC8986
_DSC8994 _DSC8994
_DSC9003 _DSC9003