'VOOR DEZE RACE MOET JE GEK OF GESTOORD ZIJN'

Schipper David Witt van Sun Hung Kai Scallywag

Van onze speciale Watersport-TV verslaggever,

ALICANTE- Tijdens de persconferentie van vrijdag trok David Witt, de schipper van het onbekende Sun Hung Kai Scallywag uit Hongkong de meeste aandacht. Hij zeilt normaal korte wedstrijden met 100 voet racemachines.

De zwaarlijvige Australiër werd gevraagd hoe hij tegen deze monsterrace aankijkt. Witt grapte: “Ik kreeg een aanbieding van Volvo en wist zo snel geen betere manier om af te vallen.” Hij vindt dit wel een beetje een race voor ‘watjes’. De VO65’s zijn kleine boten met relatief weinig zeil. Wij zeilen altijd veel harder en nemen veel meer risico’s. Hier is alles op veiligheid gericht. We hebben serieus overwogen om de race met het minimum van zeven man te varen. Dat moet kunnen. Maar we zijn nu toch overstag gegaan met Annemieke Bes, onze vrouw aan boord, onze achtste man. Om met ons aan deze race mee te doen moet je gek of gestoord zijn. Zij is ook gek, maar wel een wereldzeilster. We hebben haar eerder aan boord gehad en we zijn allemaal dol op haar.” Witt zeilde eerder in 1997-1998 in de Volvo Ocean Race met Innovation Kvaerner, maar voltooide het rondje destijds niet. “Dat is ook een van de redenen om nu mee te doen. Ik heb een mixed crew met zeilers van mijn leeftijd en jongeren, mensen met toekomst, met gezinnen en bedrijven. Mijn taak is om iedereen veilig naar Den Haag te brengen. Daarvoor wil ik zelfs af en toe een paar uurtjes in de sportschool doorbrengen. Al ben ik overtuigd dat doorzettingsvermogen vooral uit je hersens en niet alleen uit je spieren komt.
Ook op de vraag hoe gedacht wordt over de volgende generatie foilende zeilboten was Witt kort. “Als je over 10 jaar niet aan het foilen bent, ben je waarschijnlijk dood.”

Xabi Fernandez, schipper van het Spaanse Mapfre wordt door iedereen als de favoriet gezien. Hij heeft twee vrouwen in zijn team en niet de minsten. Sophie Ciszek was in de vorige editie de sterke voordekker in het SCA-vrouwenteam, een topzeilster met enorm veel power en ambities. De tweede is de Spaanse gouden Olympische medaillewinnares Tamara Etchegoyen. Fernandez geeft toe dat hij een kansrijk team heeft. “We hebben een uitgebalanceerd team met enorm veel ervaring en een echte winnaarsmentaliteit. Iedereen heeft kansen, maar wij zijn sterk en presteren goed. Laten we dat zo houden.”

De nieuwe schipper van het Nederlandse Team AkzoNobel was nog wat onwennig tijdens de persconferentie. Hij gaf toe dat hij moest wennen aan zijn nieuwe rol. “Ik heb nooit gedroomd om schipper te worden, maar nu het zo ver is, zal ik er alles aan doen om onze fans en sponsor blij te maken. Ons team is vrijwel ongewijzigd. We hebben nu Rome Kirby erbij, een jongen die ik goed ken van de Puma. Hij won de vorige editie van de America’s Cup, dus we hebben een sterk negental aan de start.”
Zondag vertrekt de vloot van zeven boten vanuit Alicante voor de eerste etappe naar Lissabon. Vanaf 13.50 uur kun je de start live op Watersport-TV bekijken.

Video met Bouwe Bekking  VOLVO persconferentie (https://www.youtube.com/watch?v=hZjWnBs2BhU&t=86s)

IMG-20171020-WA0003 IMG-20171020-WA0003
IMG_3570 IMG_3570
m46088_vor-150622-asanchez-9854 m46088_vor-150622-asanchez-9854