GERD-JAN POORTMAN TOCH AAN BOORD BRUNEL

Oud-bemanningslid is leg jumper

ALICANTE-De Volvo Ocean Race start zondag 22 oktober in het Spaanse Alicante. Oceaanzeiler Gerd Jan Poortman is dit keer niet van de partij als bemanningslid op één van de deelnemende boten maar zal zondag wel aan boord zijn van Team Brunel bij het vertrek. Poortman zal als leg jumper na de start op spectaculaire wijze van boord springen.   

“Normaal ben ik een van de bemanningsleden, nu ga ik het van een andere kant meemaken. Het van boord springen is echt iets unieks wat maar voor heel weinigen is weggelegd. Dan moet je echt denken aan BN’ers als Humberto Tan en Floortje Dessing.”

“Ik kijk uit om weer de hectiek van de start mee te maken. Het zal even lastig zijn dat ik niks mag doen maar dit Team Brunel is heel sterk en gaat vast ook zonder mij ver komen. Zodra ze echt onderweg zijn spring ik overboord. Als Nederlanders kijken we natuurlijk nu al uit naar de finish volgend jaar juni op de ultieme bestemming in Den Haag. Maar de zeilers moeten eerst die 45.000 zeemijlen afleggen.”

“De banden met Team Brunel zijn goed. Ik ben heel nauw betrokken geweest bij de vorige campagne; niet alleen als zeiler maar ook in de zaken eromheen. Na die editie heb ik bewust even afstand genomen. De focus ligt nu thuis, op het gezin en op het opleiden van jonge zeilers voor het grote werk.

Dat opleiden doe ik samen met KR&ZV De Maas. Daarin zoeken we ook de verbinding met Team Brunel. Afgelopen weekend waren een aantal van onze jeugdige zeilers hier al in Alicante om een kijkje te nemen achter de schermen bij Team Brunel en een handje te helpen. Het is mooi om te zien dat de samenwerking nu al direct van toegevoegde waarde is voor beide partijen.”   

Poortman kan met recht één van de boegbeelden van het Nederlandse oceaan zeilen genoemd worden. Hij was aan boord van de drie laatste Nederlandse Volvo Ocean Race campagnes: Team ABN AMRO II 2005-06, Team Delta Lloyd 2008-09, Team Brunel 2014-15. Momenteel is Poortman druk met het opleiden van jeugdig talenten aan boord van de Ker 46 Van Uden van KR&ZV De Maas.

De Volvo Ocean Race is in de zeilsport onderdeel van de grote drie met de Olympische Spelen en de Americas Cup. Sinds 1973 is de race rondom de wereld een obsessie voor velen topzeilers. De 2017-18 editie start op zondag 22 oktober en voert de teams 45.000 nautische mijlen rondom de wereld over vier oceanen, zes continenten en langs twaalf steden. De finish is eind juni 2018 in Den Haag.

Foto Stefan Coppens

unnamedCH8QO9E0 unnamedCH8QO9E0