DEN HAAG WIL VOLVO OOK IN 2020

Scheveningen rekent op 400.000 bezoekers

SCHEVENINGEN-Met de start van de Volvo Ocean Race is zondag in Alicante een nieuw, prachtig avontuur begonnen. Zeven boten zijn voor hun acht maanden durende reis naar Den Haag uitgevaren. Er wacht de zeilers na 45.000 zeemijlen - dat is zo’n 83.000 kilometer over land - een ultieme beloning. De ontvangst in Den Haag, vanaf 24 juni 2018, belooft spectaculair te worden.

Den Haag verwacht in 2018, in de week van 24 juni tot en met 1 juli, 400.000 bezoekers. Daarmee wordt het het grootste evenement dat de stad ooit georganiseerd heeft. Den Haag wil zich met de Volvo Ocean Race profileren als internationale stad aan zee, bij toeristen, zakelijke bezoekers én nieuwe bedrijven.

Wethouder Karsten Klein was dit weekeinde bij de start van de Volvo Ocean Race in Alicante. ”Opnieuw een geweldige ervaring.” Hij heeft bij de organisatie zijn interesse voor een volgende editie, in 2019 of 2020, kenbaar gemaakt. ”We willen dan ook weer etappeplaats zijn. En we hebben als gemeente de ambitie om de Volvo Ocean Race Academy, een opleidingstraject, en de Boatyard, de vaste werf, binnen te halen. Bovendien willen we, en dat is een derde ambitie, in de verdere toekomst ook de startlocatie van de Volvo Ocean Race worden.”

Klein kondigde in Alicante ook aan dat de gemeente Den Haag samen met het Ministerie van Economische Zaken en een aantal Nederlandse bedrijven diverse etappeplaatsen zal bezoeken voor een handelsmissie. Kaapstad is, eind november, de eerste. 

Historische aankomst

Vanuit Alicante vaart de vloot de komende week naar Lissabon voor een eerste, korte etappe. Vervolgens worden de havens van Kaapstad, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajai, Newport, Cardiff en Gothenburg aangedaan, voordat de laatste etappe richting Den Haag wordt ingezet. Iedere etappe zijn er punten te verdienen, de laatste - beslissende - punten worden in de etappe naar Den Haag uitgedeeld. ,,Het zou mooi zijn als we juist dan het laatste benodigde puntje voor de winst kunnen binnenslepen’’, keek Carlo Huisman van Team Brunel alvast vooruit. ,,Dat zou de aankomst in Den Haag helemaal historisch maken.’’ 

Alle teams hebben de beschikking gekregen over een identieke Volvo Ocean 65. Dat concept leidde bij de vorige editie al tot een kostenbesparing – de teams hoefden geen boot meer te laten ontwerpen – en tot een spannender competitie. Het komt meer dan ooit aan op de capaciteiten van de zeilers. De afgelopen maanden werd in trainingen en testwedstrijden duidelijk dat de Spaanse boot van Mapfre favoriet is. Er kan in acht maanden zeilen echter heel veel gebeuren.

Nederlandse schippers

Onder de zeven deelnemende boten zijn er twee met een Nederlandse vlag in top: AkzoNobel was de eerste die zijn campagne aankondigde, Team Brunel haakte als laatste aan. Vijf Nederlanders stappen zondag aan boord. Verrassend genoeg voert Simeon Tienpont Team AkzoNobel weer aan. Bouwe Bekking is schipper van Team Brunel. Hij heeft ook Carlo Huisman in zijn crew opgenomen. Huisman maakt zijn debuut in de Volvo Ocean Race, net als Annemieke Bes. De winnaar van olympisch zilver in 2008 zeilt als enige vrouw aan boord van de Volvo Ocean 65 van Sun Hung Kai/Scallywag. Carolijn Brouwer scheept voor de derde keer in, ditmaal als lid van de Dongfeng-campagne

Haagse Klompboot

De gemeente Den Haag had in Alicante bij de start ook een boot liggen: een Klompboot. Daarmee vroeg Den Haag aandacht voor de stad als ideale plek om te wonen, werken en verblijven. En nátuurlijk om grote evenementen te bezoeken. Het concept van Stad aan Zee krijgt dankzij het ludieke scheepje, waarop bezoekers voor een haventochtje kunnen inschepen, veel aandacht. Den Haag zal met het als klomp vormgegeven bootje ook andere havens van de Volvo Ocean Race aandoen. Er zal ook in Kaapstad, Hong Kong, Newport, Gothenburg en natuurlijk Scheveningen worden afgemeerd. Ervaren zeezeiler Gerd-Jan Poortman, drievoudig deelnemer aan de Volvo Ocean Race, is kapitein. Hij zal de komende maanden filmpjes maken over de belevenissen van de zeezeilers.

 

den haag 3 den haag 3
den haag 2 den haag 2
den haag den haag