ANGELA SAILS NU OOK OP WATERSPORT-TV

Blogs met alles wat je wilt weten over de Volvo Ocean Race

SNEEK- Vanaf nu kun je op Watersport-TV de blogs van Angela Brandsma lezen. Als zeilliefhebber, succesvol wedstrijdzeilster en internationaal jurylid volgt ze sinds de vorige editie de Volvo Ocean Race op de voet en schrijft daar analiserende, soms pittige en kritische blogs over. Met een vlotte pen bericht ze over het verloop van de race, de tactische beslissingen van de crew en alle randverschijnselen.

 

GAME ON

Wow! Ik kan bet bijna niet geloven dat de race nu eindelijk echt gestart is. Door de soap tussen Akzo Nobel en Simeon Tienpont voelt het namelijk alsof we al 2 weken onderweg zijn. Zo triest. Voor het zeilen, voor de betrokkenen, de fans en de sponsoren. Maar wat mij betreft is dat niet het ergste.. Ik vind het het aller ergste dat 4 mensen die heel hard gewerkt hebben om te komen waar ze waren uiteindelijk de echte slachtoffers geworden zijn van dit gevecht. Daar waar 3 partijen in gevecht waren (Akzo Nobel, Steam BV en Tienpont) trokken 4 bijstanders aan het kortste eind. Ik heb daar echt last van.

Maar de race is begonnen en afgelopen nacht heb ik in gedachten meerdere keren stilgestaan bij de mensen aan boord. Ik kan mij een heel klein beetje voorstellen wat ze doormaken omdat ik vorig jaar als OBR meemocht aan boord van de Sanya van Lissabon naar Gran Canaria. De 4 uur shifts, het vriesdroog eten, geen privacy (vooral in het ‘kleine kamertje’) en het enorme gewicht van de zeilen. Afgelopen nacht hebben de boten een aantal keren gegijpt en ik weet dat je dat niet zomaar beslist. Al het verplaatsbare gewicht moet dan van de ene naar de andere kant van de boot gesleept worden. Een hele klus! En toch kan ik het niet helpen om een steek van jaloezie te voelen. Ik had zo graag...maar helaas ben ik te oud om als newby aan boord te komen.

Terug naar de race. De prijs van de meeste nautical miles goedgemaakt gaat toch echt naar Team Brunel. Het was een een dure penalty voor het team. Er ontstonden problemen met de Code Zero die pas na een goede 4 uur leken te zijn opgelost. Maar van ver laatste zeilden ze rond 3am zomaar naar een eerste plaats. Samen met Vestas 11th hour waren zij de eersten die de gijp terug naar de kust maakten en dat was een hele goede beslissing. Team Akzo Nobel volgde daar al snel achteraan waardoor ze in eerste instantie op de 3e plek terecht kwamen. Inmiddels hebben zij Team Brunel echter ingehaald en lijken ze nu jacht te maken op Vestas 11th hour die de ‘aan’ knop gevonden lijkt te hebben.

Het worden interessante dagen en misschien wel uren. Wie zal de eerste zijn die de atap durft te nemen door weer een gijp naar de kust te maken? Tot nu toe werd daar de winst gemaakt door de winddruk en richting. Ik ben benieuwd!

English version

Angela’s VOR blog (https://angelasails.wordpress.com/about/)

 

 

Angela Sails Blog Angela Sails Blog
Brunel start Brunel start