ANGELA'S BLOG

Bloedstollend spannend

Als zeilliefhebber, succesvol wedstrijdzeilster en internationaal jurylid volgt Angela Brandsma de Volvo Ocean Race op de voet en schrijft daar analiserende, soms pittige en kritische blogs over. Met een vlotte pen bericht ze over het verloop van de race, de tactische beslissingen van de crew en alle randverschijnselen.

 

BLOEDSTOLLEND SPANNEND

Het is stil. Zo ontzettend stil. Het lijkt alsof er even tijd is gekomen om letterlijk stil te staan bij de afgelopen dagen en misschien wel 2 weken. Wat is het voor ons Nederlanders hectisch geweest door de soap tussen Akzo Nobel en Simeon Tienpont. De vraag of we nu met 1 of 2 Nederlandse schippers van start zouden gaan bleef zelfs tot afgelopen zondagochtend onbeantwoord. Tot opeens Simeon op de boot verscheen en ik ben ervan overtuigd dat iedereen de foto heeft gezien waarop hij het Team Akzo Nobel T-shirt voor de eerste keer in een week weer aantrekt. 

De keuze om terug aan boord te stappen resulteerde in het vertrek van Brad Jackson (NZL), Joca (BRA) en Jules Salter (GBR). Hier hebben we het al over gehad. Vandaag kreeg ik echter een Braziliaanse krant (LANCE!) onder ogen waarin met een grote headline staat: ”Martine Grael moet het team verlaten” - De juridisch strijd tussen Akzo Nobel en de schipper zorgde voor ontevredenheid bij de 2 Brazilianen aan boord. Joca stapte afgelopen zondag al op en gister maakte Martine Grael, de eerste Braziliaanse vrouw ooit die rond de wereld zou zeilen, bekend dat ze na de eerste etappe van de race stopt. 

In dit artikel ligt Tienpont onder vuur: ”Hij heeft geen enkele ervaring, geen leiderschapskwaliteiten en geen technische capaciteiten. Grael stopt dan ook uit respect voor de sponsor. Zij zijn de enige reden dat het team op dit moment functioneert,” aldus Torben Grael (vader van Martine en zelf professioneel zeiler met 5 Olympische medailles op zak).

Team Akzo Nobel vaart al met 1 bemanningslid minder en heeft er straks in Lissabon een nieuwe uitdaging bij. Ondanks dat kan ik niet anders dan een diepe buiging maken voor het team voor hoe ze de afgelopen 2 dagen gepresteerd hebben. Gisteren kwamen ze als 2e uit de Straat van Gibraltar en ook al verloren ze vannacht deze plek aan Mapfre, ze doen toch goed mee. Dat kunnen we tot op heden nog niet zeggen van Team Brunel dat door de penalty in de problemen raakte en vervolgens ook nog eens de boot niet op snelheid kregen. Maar de komende 24 uur kan alles veranderen. Alle boten liggen op dit moment in een windwak en het is nu een kwestie van afwachten. 

De voorspelling is dat de hele vloot in elkaar zal schuiven. Wie het langste wind houdt pakt de meeste winst. Op de tracker is op dit moment goed te zien dat vooral Mapfre en ook Team Akzo Nobel daarvan geprofiteerd hebben ten opzichte van Vestas 11th Hour Racing. Vooralsnog is er echter geen pijl op te trekken wat er verder gaat gebeuren maar wellicht is daar meer over te zeggen na de tracker update over een uur. 

Ik vind het in ieder geval jammer dat we nog maar om de 6 uur een update krijgen want dit is wel bloedstollend spannend!

English version

Angela’s VOR blog (https://angelasails.wordpress.com/blog/)

 

 

 

Angela Sails Blog Angela Sails Blog