STUDENTEN GAAN ZAANSE 'MONET' GONDEL BOUWEN

Eiken scheepje komt straks in de Zaan te liggen

ZAANDAM- Met een presentatie in het Monet atelier in Zaandam hebben Nick van Stralen (23) en Timo Kruk (19) donderdagavond de officiële aftrap gegeven voor een schoolproject waarbij zij een Zaanse Gondel zullen gaan bouwen.

De twee studenten van het Hout-en Meubilerings College in Amsterdam zijn via social media in contact gekomen met het bestuur van het Monet Atelier in Zaandam. In het ateler zijn replica’s te zien van 25 Zaanse schilderijen van Claude Monet. De verzameling schilderijen biedt een unieke blik op het werk van de Franse schilder die in 1871 in de Zaanstreek verbleef en vierentwintig landschappen schilderde en een portret.

Op diverse schilderijen van Monet zijn (zeil)scheepjes te zien, waaronder een Zaanse gondel. Bedoeling is dat een replica van een Zaanse gondel over twee jaar in de Zaan voor de deur van het Monet Atelier komt te liggen.

Nick en Timo beginnen begin 2018 met de bouw van het scheepje dat volledig van eiken zal worden gebouwd. Omdat bouwtekeningen ontbreken, hebben ze veel onderzoek gedaan onder meer in het Openlucht Museum in Arnhem waar de enige overgebleven Zaanse gondel in Nederland ligt. Bedoeling is dat ze traditionele bouwmethodes met hedendaagse technieken gaan combineren bij de bouw van de circa zes meter lange gondel.

De bouw en alles erom heen is te volgen via Watersport-TV. Bedoeling is dat Nick en Timo regelmatig vlogs zullen maken, die je hier kunt zien.

Bekijk de video Zaanse Gondel (https://www.youtube.com/watch?v=RcPic8oT7YA&feature=youtu.be)

 

Monet schip Monet schip
Monet schip 3 Monet schip 3
Zaanse gondel 5 Zaanse gondel 5
Zaanse gondel 3 Zaanse gondel 3