VOLVO VLOOT MOET KIEZEN TUSSEN SNELHEID EN VEILIGHEID

Donderdag eerste confrontatie met brute Zuidelijke Oceaan

MELBOURNE- Na de vliegende start in Kaapstad, waar de fameuze ’Cape Doctor’ afgelopen zondag de Volvo Ocean Race-vloot behoorlijk wat wind in de zeilen gaf, volgde gisteren een adempauze. Die is van korte duur, want donderdag wacht de zeven teams de eerste echte confrontatie met de brute krachten van de Zuidelijke Oceaan. 

Ten westen van de vloot vormt zich een enorme depressie met in het oog windsnelheden tot 60 knopen. Die beweegt zich zo snel dat de Volvo Ocean 65’s geen kans krijgen om eraan te ontsnappen. Hoewel de finishlijn van de derde etappe zo’n 5.000 nautische mijlen verderop in Melbourne ligt, draait nu op deze derde dag alles om dat wat vanachter de boten nadert. De teams staan voor de lastige beslissing waar zich te positioneren ten opzichte van de storm, die ze naar verwachting op donderdag zal bereiken.

De afweging is tussen risico en beloning. De meer zuidelijke route levert de komende uren hogere snelheden op, maar gaat daarna dichter langs het oog van de storm en is dus gevaarlijker. De virtuele exclusion zone om de vloot noordelijk van het Antarctische ijs te houden, houdt bovendien de teams tegen om onder het lagedrukgebied te duiken en daarmee de heftigste condities te omzeilen.

De noordelijke route lijkt veiliger te zijn, aangezien de teams dan verder van het oog van de storm vandaan blijven. Het gaat alleen wel langzamer.

Vandaag werd de split in de vloot al zichtbaar. Dongfeng Race Team, dat momenteel in eerste positie zeilt, MAPFRE, team AkzoNobel en Team Brunel kiezen voor het zuiden, terwijl Team Sun Hung Kai/Scallywag, Vestas 11th Hour Racing en Turn the Tide on Plastic hun geluk in het noorden beproeven.

“Het is behoorlijk risicovol om zuidelijker te zijn en daarmee recht voor het front”, legde Vestas-navigator Simon Fisher uit. “Als we wat noordelijker kunnen gaan en goede progressie boeken, zou dat zeker van goed zeemanschap getuigen.”

In de Volvo Ocean Race is het van essentieel belang om te weten wanneer de voet op het gaspedaal kan en wanneer een meer conservatieve optie verstandiger is. Fisher weet dit als geen ander. In de laatste editie navigeerde hij Abu Dhabi Ocean Racing naar de eindoverwinning.

“Het wordt interessant de komende dagen”, gaat hij verder. “Het wordt een dunne lijn tussen zo hard mogelijk op de optimale koers zeilen versus op een veilige plek varen, op de boot passen en jezelf niet zodanig positioneren dat je het lagedrukgebied over je heen krijgt.”

 

Positierapport 13:00 UTC, etappe 3

1. Dongfeng Race Team
2. MAPFRE, 2,13 nm tot leider
3. team AkzoNobel, 3,81 nm
4. Team Brunel, 7,40 nm
5. Vestas 11th Hour Racing, 14,11 nm
6. Sun Hun Kai/Scallywag, 14,15 nm
7. Turn the Tide on Plastic, 24,53 nm

 

Carolijn B Carolijn B