SHK/SCALLYWAG STAAKT ZOEKEN NAAR CREWLID

Drama in zevende etappe Volvo Ocean Race

KAAP HOORN- Team SHK/Scallywag is gestopt met het zoeken naar het overboord geslagen bemanningslid John Fisher (https://www.volvooceanrace.com/en/crew/648_John-Fisher.html). Het team heeft het moeilijke besluit genomen om ruime wind richting het dichtstbijzijde vaste land van Zuid-Amerika te varen.

De 47-jarige John Fisher sloeg maandagmiddag om 13.42 UTC overboord. Door het team van SHK/Scallywag werd de Volvo Ocean Race organisatie in Alicante op de hoogte gebracht. Met de Marine Rescue Coordination Centre (MRCC) werd direct een zoek- en reddingsoperatie gestart. Het incident gebeurde ongeveer 1.400 nautische mijlen ten westen van Kaap Hoorn op de Zuidelijke Oceaan. Lange tijd heeft Scallywag in het gebied zoekslagen gemaakt in de hoop Fisher, die een overlevingspak droeg, te vinden.

In het zoekgebied waaide het tijdens het incident een 35-knopen sterke westenwind met de daarmee gepaard gaande zeegang. De watertemperatuur is 9 graden Celsius. 

Vanwege de stormachtige condities was het geen optie om één van de andere zes Volvo Ocean Race-deelnemers, die minstens 200 mijl oostelijker en benedenwinds van SHK/Scallywag zeilen, van koers te laten veranderen om te helpen bij de zoekoperatie.

Het MRCC heeft een schip geïdentificeerd, dat op een afstand van 400 nm voer en naar het zoekgebied is omgeleid.

In een laatste update laat de Volvo Ocean Race organisatie bezorgd te zijn over het lot van Fisher en dat zijn team inmiddels heeft besloten naar het dichtst bijzijde vaste land te zeilen. 

Fisher was een ervaren zeiler, die ondermeer zeven keer deelnam aan de Sydney Hobart Race. Aan boord van Scallywag had hij de rol van coach voor de minder ervaren ocean race zeilers, waaronder de Nederlandse zeilster Annemieke Bes.

Het is niet bekend hoe het kon gebeuren dat hij maandagmiddag overboord sloeg. Het is voor de tweede keer dat een bemanningslid van Scallywag tijdens de Volvo Ocean Race overboord slaat. Tijdens de etappe van Sydney naar Hongkong overkwam Alex Gough hetzelfde. Hij kon toen snel en zonder problemen weer aan boord worden gehaald.

 

 

 

 

1522116396-john-fisher-960x540 1522116396-john-fisher-960x540