EEN GEWAARSCHUWD SCHIPPER TELT...

Boetes bij overtredingen op het water fors

AMSTERDAM-  Net als op de openbare weg gelden op het water regels waar bestuurders van een vaartuig zich aan dienen te houden.

Voor overtredingen waar het gebodsborden of verbodsborden betreft bedragen de boetes al snel enkele honderden euro’s. Voor snelheidsovertredingen kunnen de boetes nog veel hoger zijn. De regels op het water zijn opgenomen in de Scheepsvaartverkeerswet (SVW). Bij het vaststellen van de hoogte van het boetebedrag speelt de lengte van een vaartuig, kleiner of langer dan 20 meter, een belangrijke rol. De meeste overtredingen op het water worden volgens strafbeschikking afgehandeld. Met andere woorden zonder tussenkomst van de rechter. Dit geldt niet voor ernstige snelheidsovertredingen of het overmatig gebruik van alcohol. Dit wordt gerekend tot een misdrijf.

In het kader van een gewaarschuwd schipper telt voor twee, is het wellicht raadzaam om even de site van Rijkswaterstaat te bezoeken. Daar tref je een uitgebreid overzicht aan van de boetes bij overtredingen op het water. 

Enkele algemene boetes op het water zijn...
In-en uitvaren waar het verboden                                                        € 340
Oplopen waar het niet mag                                                                  € 230
Ligplaats nemen waar het niet mag                                                      € 230
Ankeren waar het niet mag                                                                   € 340
Doorvaren met een motorschip waar het niet mag                                € 230

 

 

poltieboot poltieboot