START ACHTSTE ETAPPE VOLVO NAAR NEWPORT

Vloot door verschillende kimaatzones

ITAJAI- Zondagavond, 19.00 uur Nederlandse tijd, klikt in het Braziliaanse Itajaí het startschot voor de achtste Volvo Ocean Race-etappe. Deze 5.700 nautische mijlen lange race naar het Amerikaanse Newport, Rhode Island voert de vloot door verschillende klimaatzones met de bijbehorende uitdagingen. De start is live te zien op Watersport-TV.

Donfgeng Race Team verschijnt zondag als koploper van het klassement aan de start. Het Nederlandse bemanningslid Carolijn Brouwer blikt vooruit: “De komende etappe gaat zeker heel anders worden dan die van Auckland naar hier. Met andere extremen, maar ook niet makkelijk en met andere uitdagingen. Daarbij komt dat voor mij nu pas de race begint. We gaan aan de leiding, maar slechts met een punt voorsprong op MAPFRE. Alle ogen zijn op ons gericht. Ik denk dat we er klaar voor zijn. We gaan niet te veel aan onze aanpak veranderen. We hebben tot nu een constante serie neergezet en daarmee gaan we nu aan kop.”

Mentale slijtage

“Wat mij betreft begint vanaf Brazilië met nog vier etappes te gaan de Volvo Ocean Race. We hebben al meer dan de helft gevaren. Je ziet dat teams verslappen en dat boten moe worden. De walploeg raakt vermoeid en de zeilers beginnen fysieke en mentale slijtage te vertonen. Ik denk dat het vanaf hier ‘survival of the fittest’ wordt. Wij hebben in Brazilië een goede vakantie gehad. Iedereen is uitgerust en de boot is flink onder handen genomen. Wij hebben de batterij weer kunnen opladen en we gaan ervoor.”

Team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont noemt de verschillende weersomstandigheden de grootste uitdaging van de komende etappe. “Het wordt spannend, want in de eerste twee weken hebben we met een tropisch klimaat te maken. Dat betekent dat we veel op buien moeten varen. We moeten proberen elke keer aan de goede kant van de wolk te komen en daar een voorsprong in nemen. Je moet dus goed kunnen schakelen tussen lichtweer en buiige condities, waarin je van 5 tot 35 knopen gaat en weer terug. De eerste boot die eenmaal in de passaatwind zit, loopt meestal uit. Op de lange stukken in die passaatwind is het zaak om honderd procent polar – hoe snel de boot kan varen bij een bepaalde koers ten opzichte van de wind en windsnelheid - te kunnen zeilen. Het wordt een gevarieerde etappe met veel opties. We voelen ons sterk, dus we gaan er vol voor.”

Eerste horde

De eerste te nemen horde is het St Helena Hoog, het semipermanente hogedrukgebied op de Zuid-Atlantische Oceaan. Kenmerkend is de lichte bries. De teams zullen hier omheen moeten navigeren. Wellicht geholpen door kleine, lagedrukgebieden uit het Andesgebergte. Ten noorden van Rio de Janeiro zal de vloot de zuidoost passaatwind bereiken. Degene die deze stabiele middelmatige wind als eerste oppikt, is spekkoper en zal zijn voorsprong kunnen uitbreiden.

Op weg naar het oostelijkste punt van het Zuid-Amerikaanse continent ter hoogte van Recife volgt een strategische uitdaging. De teams zullen hier moeten beslissen hoe ver ze langs de kust gaan. Hoe verder je op zee gaat, hoe meer wind. Alleen maak je dan wel meer mijlen. In de regel geldt dat het gunstig is om of binnen 10 mijl uit de kust te passeren of juist verder dan 100 mijl op zee.

Daarna gaat de race verder richting de Doldrums, waar de boten voor de laatste keer de evenaar zullen passeren. Op het noordelijk halfrond pikken ze de noordoost passaatwind op en zullen ze het Azoren Hoog, de tegenhanger van het St Helena Hoog, moeten omzeilen. Tot slot varen ze in noordwestelijke richting op weg naar de finish.

Nederlandse druk?

Team AkzoNobel staat momenteel vierde in het algemene klassement, drie punten acht het eveneens Nederlandse Team Brunel. Op de vraag of AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont de Nederlandse druk voelt, antwoordt hij: “Het is alleen maar mooi. In Auckland stonden wij net voor hen. Nu heeft Team Brunel een goede etappe met dubbele punten gezeild, dus staan zij net voor ons.” Tienpont lacht: “Het doel is dat wij in Den Haag eerste overall staan en Brunel tweede. Wij moeten gewoon blijven doen wat we doen. Er zijn nog vijf teams waarop we ons richten. Natuurlijk is er een gezonde competitie tussen de twee Nederlandse boten, maar uiteindelijk gaat het erom dat we zo hoog mogelijk eindigen. Daar focussen we ons op.”

Het startschot van de achtste Volvo Ocean Race-etappe klinkt zondag 22 april om 19 uur Nederlandse tijd. Bekijk de start live op ons Volvo Ocean Race kanaal en klik hier LIVE START (https://www.watersport-tv.nl/pg-31400-7-115453/pagina/volvo_ocean_race_video39s.html)

 

 

Fotografie Ugo Fonolla/Pedro Martinez/

 

8 2 8 2
8 1 8 1
8 3 8 3
8 4 8 4