VOLVO VLOOT ONDERWEG NAAR NEWPORT

Spaanse MAPFRE snelste van start

ITAJAI- De Volvo vloot is zondagavond begonnen aan de achtste etappe van Itajaí naar Newport, Rhode Island. De nummer twee van het algemene klassement MAPFRE zette samen met koploper Dongfeng Race Team de toon op het parkoers voor de Braziliaanse kust. Op de hielen gezeten door het Nederlandse Team Brunel en Turn the Tide on Plastic.

Na de laatste etappe kwam MAPFRE op een punt achter Dongfeng Race Team te staan. Volgens schipper Xabi Fernández zal zijn team hard moeten werken om de leiding terug te krijgen: “We moeten weer opstaan en al onze kracht gebruiken om deze etappe te winnen.”

Zijn tegenhanger aan boord van Dongfeng Race Team, Charles Caudrelier, noemt de race naar Newport ‘gecompliceerd’. Naast het zeilen in de passaatwind zullen de teams voor de vierde en finale keer in deze race door de Doldrums gaan. “Het wordt een leuke etappe. We moeten weer door de Doldrums, maar in het makkelijke gedeelte verder in het westen”, aldus Caudrelier.

Team AkzoNobel verliet Itajaí als vijfde boot. Team SHK/Scallywag en Vestas 11th Hour Racing gingen drie minuten na de leider door de laatste gate.

Met de voorspelde lichte wind begint de vloot in lastige condities aan de achtste etappe van 5.700 nautische mijlen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de teams oostwaarts koersen om verder uit te kust te komen, alvorens richting het noorden te draaien.

De stopover in Newport is geliefd bij de zeilers, aangezien de stad als ‘zeilmekka’ bekend staat. “Ik houd van Newport”, zei Team Brunel-schipper Bouwe Bekking. “Het is een zeilbestemming met zoveel erfenis van de America’s Cup, die daar velen jaren plaatsvond. De lokale bevolking weet wat onze race inhoudt. Het is één van de beste stopovers.”

Voorafgaand aan de etappe keek Bekking, bezig aan zijn achtste race rond de wereld, nog een keer terug op de winst in de vorige etappe. Bekking: “Het zegt iets over de bemanning, dat we die zware leg hebben gewonnen. We hebben een hoop jonge jongens die nieuw zijn in de race. Als je ziet hoeveel we hebben geleerd, dan geeft dat een goed gevoel. Maar het allermooiste is dat we nog steeds progressie zien. Wij zitten als team nog niet aan ons plafond, we worden elke dag nog beter.”

Over de ambities is Bekking, die de race nog nooit won, duidelijk. “We staan nu op het podium, maar we hebben winnaarstypes aan boord en we kijken omhoog. Natuurlijk willen we straks in Den Haag bij de finish bovenaan staan net als de rest van de vloot.”   

In de eerste 48 uur kunnen racefans de live positie updates volgen via www.watersport-tv.nl. Dat kan met de Race Tracker op ons speciale Volvo Ocean Race kanaal. Daarna volgt elke zes uur een positie update, samen met het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s.

start leg 8 start leg 8