CREW 'STERKE YERKE' WEER NAAR BONAIRE

Naar plek waar in 1979 zeilvlot is vergaan

BONAIRE- De mannen van Sterke Yerke III gaan eigenhandig het bestaande momument Sterke Yerke ( het logo wijzend naar de plek waar het zeilvlot in 1979 is vergaan) op de woeste oostkust Whashikemba van Bonaire restaureren.

Het verhaal van de Sterke Yerke begint in 1974. Een groep jongens uit de Friese hoofdstad Leeuwarden bouwen gezamenlijk een vlot. Het krijgt de naam mee van Sterke Yerke. Het vlot zal de jaren daarna de Friese meren en de Waddenzee bevaren. Er volgen nog twee verbeterde vlotten, Sterke Yerke II en III. Het laatste en derde vlot werd gebouwd voor de Friese meren maar ook voor het oversteken van de Atlantische Oceaan. De reis eindigde toen het zeilvlot uit koers raakte en op de oostkust van Bonaire op de rotsen sloeg.

Recentelijk hebben diverse opvarenden van de Sterke Yerke 3 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en tijdens die heugelijke gebeurtenissen ontstond spontaan het plan om het door weer en wind half weggevaagde monument Sterke Yerke zelf op te knappen tijdens een soort werkvakantie.

”We hebben het Nederlandse bouwbedrijf Haafkens uit Goor, dat momenteel restauratiewerkzamheden op Bonaire voor de lokale overheid verricht, bereid gevonden ons bij te staan met bouwadvies, gereedschap en materiaal. De vliegtickets, accommodatie en vervoer ter plaatse zijn geboekt en het draaiboek ligt klaar om in een weekje dit memorabele klusje, bijna 40 jaar na de stranding, te klaren,”’ aldus Guus Schweigmann, oud-crewlid van de Sterke Yerke 3.

 

vlotwad-e1477687599651 vlotwad-e1477687599651