VOLVO VLOOT JAAGT OP 24-UURS AFSTANDSRECORD

Goede bries, vlakke zee en gunstige wndhoek

CARDIFF- De Volvo Ocean Race-vloot met Team Brunel aan de leiding jaagt op de Atlantische Oceaan naar het drie jaar oude 24-Uurs afstandsrecord. De condities zijn ideaal om het uit maart 2016 daterende record van Abu Dhabi Ocean Racing te verbeteren.

“Voor de volgende 36 uur hebben we een zeer goede bries, die kansen biedt om het bestaande 24 afstandsrecord van de race te breken”, schreef Bouwe Bekking. Met windsnelheden boven de 25 knopen, een vlakke zee en een voor de Volvo Ocean 65’s gunstige hoek ten opzichte van de wind komt het huidige 24-uurs afstandsrecord van Abu Dhabi Ocean Racing in zicht. In maart 2015 legden schipper Ian Walker en zijn bemanning in een etmaal 550,8 nm af. Dat deden ze in aanloop naar Kaap Hoorn. Vanmorgen zaten de huidige teams al op 525 nm in 24 uur. De komende dag kan dit aantal naar verwachting stijgen.

Terwijl de zeven teams langs de ijs uitsluitingszone (ice exclusion zone) varen, wordt de eerdere splitsing tussen de noordelijke en zuidelijke groep steeds kleiner. Daarbij hebben de zuidelijke boten momenteel een iets betere hoek ten opzichte van de wind, die rond de 30 knopen sterk is. Team Brunel van schipper Bouwe Bekking noteert de hoogste bootsnelheid en heeft een voorsprong van ruim 10 nm op team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont.

Op woensdagmiddag UTC raakte Team Brunel voor de eerste keer de leiding kwijt aan rivaal Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord. Gisteren zei Brunel-voordekker Carlo Huisman daarover: “We zijn gesplit met Dongfeng, MAPFRE en Turn the Tide on Plastic. We hadden een mooie voorsprong op hen, maar zij zijn nu een stuk sneller dan wij. Daardoor heeft Dongfeng waarschijnlijk de leiding overgenomen.” Het duo wisselde vervolgens nog driemaal van koppositie en inmiddels vaart Dongfeng in vierde positie. 

Huisman over het vervolg: “Vanaf vannacht krijgen we twee dagen met veel wind. Dan komen we allemaal weer samen. In die zin krijgen we een herstart. Twee dagen van 30 knopen wind, waarmee we een behoorlijk stuk naar het noorden zullen zeilen. De temperatuur zal dan gaan afnemen. Daarna krijgen we vier dagen aan-de-wind in lichtweer met de masthead zeilen op. Dat maakt de race behoorlijk uitdagend. We zullen zien wat er dan gaat gebeuren. We hebben nog een lange weg te gaan.”

Team AkzoNobel koos eveneens voor de zuidelijke route en zag zichzelf gisteravond opschuiven naar de tweede plaats. “Het gaat goed”, reageerde schipper Simeon Tienpont in een video. “Op de tweede dag hebben we voor de zuidelijke route gekozen, samen met Brunel en Vestas. Dongfeng en TTOP zitten noordelijker. Zij hebben iets minder wind gehad en wij hebben meer mijlen moeten varen. Nu wij ook richting het noorden gaan, komen we langzaam weer samen. De komende twaalf uren worden spannend. Of we onze ruime-windse koers kunnen blijven vasthouden en een beetje lift kunnen krijgen. Dat zou goed voor ons zijn, want dan kunnen we net wat naar voren schieten.”

“Op de lange termijn ziet het ernaar uit dat het een lange etappe gaat worden. We krijgen aan het einde nog veel lichtweer. We moeten nu bij de groep blijven en hopelijk slim zijn. We gaan natuurlijk voor een top drie plek. Die moeten we halen als we mee willen blijven doen voor het overall podium. De druk zit erop, dus we moeten scherp blijven.”

Etappe 9 – Positierapport – 24 mei 2018 - 11:18 UTC

Team Brunel

Team AkzoNobel, 10,79 nm achter leider

Vestas 11th Hour Racing, 18,22 nm achter leider

Dongfeng Ocean Race Team, 48,67 nm achter leider

Turn the Tide on Plastic, 69,85 nm achter leider

MAPFRE, 79,81 nm achter leider

Sun Hung Kai/Scallywag, 80,35 nm achter leider

m118917_13-09-180522-bnl-sgr-070 m118917_13-09-180522-bnl-sgr-070