ZONNEBOOT VAREN SERIEUZE SPORT

Nieuwe boot voor WhisperPower team

DRACHTEN- De solarkoorts is toegeslagen op het hoofdkantoor van WhisperPower. Een team van enthousiaste jonge techneuten is hard aan het werk om de nieuwe WhisperPower zonneboot op tijd af te krijgen.

De boot moet half juni vaarklaar zijn zodat er nog uitgebreid kan worden proefgevaren voordat de boot aan de start verschijnt van de Solar Sport One zonneboot races op 22 en 23 juni in Purmerend. Ondanks dat het WhisperPower Solar Team vorig jaar nog zeer nette resultaten heeft behaald met een enigszins gedateerde boot is er besloten om een gehele nieuwe boot te bouwen volgens de laatste inzichten en technieken.  

Inmiddels is de 6 meter lange carbon fiber romp met een gewicht van slechts 30 kg gereed en is het team zich in de eigen werkplaats in het pand van WhisperPower aan het richten op de techniek. Het elektrische systeem, bestaande uit onder meer speciaal met de NHL Hogeschool ontwikkelde 1400 Watt zonnepanelen, een 44,4 V Lithium-ion accu van 33,6 Ah en een watergekoelde elektromotor met permanente magneet technologie. De elektromotor kan 8kW leveren op 6000 toeren, genoeg om de boot tot een snelheid van meer dan 30Km/h te versnellen. Het gehele elektrisch systeem wordt in de werkplaats eerst helemaal opgezet en getest om vervolgens in te kunnen bouwen in de boot. De laatste onderdelen van de aandrijving worden geëngineerd en in 3D uitgetekend zodat deze door partner Chessa Metaalbewerking kunnen worden geproduceerd. 
Verder zal de boot worden voorzien van een speciaal ontwikkeld communicatiesysteem, een zogenaamd telemetrie systeem. Dit systeem zorgt voor real-time GPS tracking en geeft de accustatus, motorconditie en vele andere technische gegevens door aan de centrale server in Drachten. Door deze gegevens vervolgens weer te streamen naar een telefoon of laptop van het walteam kunnen zij de bestuurder van de boot op de hoogte houden over zijn prestaties en hem voorzien van tactische en technische aanwijzingen.

Bouwproces 
Jeroen Antonisse, Team Manager: ‘’In het team denken en spreken we allemaal in de technische taal, een deel van de teamleden is student en een deel heeft een fulltime baan. Na afloop van het raceseizoen van 2017 zijn we met elkaar om tafel gegaan om het seizoen te evalueren, een succesjaar was het zeker! Maar als team zijn we ook tot de conclusie gekomen dat onze boot niet meer in een conditie was om nog een seizoen mee te gaan. De plannen voor een nieuwe boot werden snel gevormd. We hebben gekozen om voor een volledig nieuwe boot te gaan, nieuw design, nieuwe techniek! Hiervoor zijn we op zoek gegaan naar een partner en die hebben we gevonden in het Sunflare Solar Team. We hebben gebruik mogen maken van de werkplaats, mal en expertise van Sunflare om de nieuwe romp te lamineren.’’ 

Wedstrijdsport
Stond het zonnebootracen in 2012, toen WhisperPower voor het eerst deelnam aan Friese Solar Challenge, nog in de kinderschoenen nu is het bijna een professionele internationale wedstrijdsport met een groot wedstrijdveld en wedstrijdcircuit. De ambitie van het WhisperPower Solar Team is om  met hun nieuwe zonneboot deel te nemen aan de grote nationale en internationale races waaronder Solar Sport One en de Monaco Solar & Energy Boat Challenge. Of zij dit ook kunnen verwezenlijken is afhankelijk van de sponsorgelden. 

 

3901fec0-cbc0-4034-a246-d9defcbc13f2 3901fec0-cbc0-4034-a246-d9defcbc13f2
76bc207e-4963-4063-81c3-e0a0b3c3f648 76bc207e-4963-4063-81c3-e0a0b3c3f648