DUURZAAM JE BOODSCHAP LOZEN

Drijvende vuilwaterstations op Friese meren

SNEEK- It Húske is een ouderwets Fries woord voor toilet. Anno 2018 is It Húske alles behalve ouderwets. Het is de naam van de innovatieve en duurzame drijvende vuilwaterstations op de Friese meren. Watersporters kunnen bij de Húskes naar het toilet of hun vuilwatertank legen. 

It Húske zuivert het vuilwater van plezierboten ter plekke en loost het schoon op het oppervlaktewater. Dankzij de zonnepanelen op het dak werkt de zuiveringsinstallatie volledig op duurzame energie. De Húskes zijn ontwikkeld door Afmitech Friesland, specialist in afvalwaterzuiveringen. Het innovatieve zuiveringssysteem van de Húskes is uniek in Europa. Jan Boele de Jong van Afmitech legt uit: “Het afvalwater van boten wordt in een buffertank opgevangen en vanuit daar naar de procestank gepompt. Door middel van een biologisch proces worden de afvalstoffen afgebroken. Met ultrafiltratie doen we een extra filtering om bacteriën (als E-coli) en zwevende stoffen te verwijderen voordat het op het oppervlaktewater wordt geloosd. De zuivering levert hiermee een bijdrage aan de verbetering van het Friese zwemwater.”

Gemak dient de mens

Als watersporter hoef je dankzij de Húskes niet meer speciaal naar een jachthaven om je tank te legen of het toilet te gebruiken. De drie drijvende stations die beschikbaar zijn deze zomer, liggen aan populaire vaarroutes in Fryslân. Pleziervaarders kunnen hier eenvoudig aanmeren om het toilet te gebruiken of hun vuilwatertank te legen. De Húskes zijn ontwikkeld in opdracht van Recreatieschap Marrekrite. Marrekrite zet zich samen met provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân al jarenlang in voor schoon zwem- en vaarwater. Lourens Touwen van Marrekrite: “Wij willen het recreanten zo makkelijk mogelijk maken om hun vuilwater verantwoord af te geven. De afgelopen jaren voeren we bijvoorbeeld met de Vuilwaterboot over de Friese meren. De schippers van de Vuilwaterboot pompten ter plekke de vuilwatertank van pleziervaartuigen leeg. Dit jaar vaart de boot voor het laatst. Vanaf de bouwvak kunnen recreanten terecht bij de Húskes. “We hopen dat de toiletten op de Húskes ook het ‘wildpoepen’ op eilandjes in de Friese wateren vermindert.”

Schoon water 

Om het Friese water schoon te houden, geldt sinds 2009 een lozingsverbod. Vaarrecreanten moeten zorgen voor een opvangsysteem aan boord of toiletten aan de wal gebruiken. Het verbod voorkomt dat medicijnresten en ziekteverwekkende bacteriën in het water komen. Deze bacteriën kunnen zorgen voor maag-darmstoornissen en aandoeningen aan de luchtwegen en gehoorgangen. In de toekomst komen steeds meer drijvende vuilwaterstations op de Friese meren, zodat watersporters nóg makkelijker hun tank kunnen legen of een toilet kunnen gebruiken. Naast de Húskes, zijn in Fryslân meer dan honderd jachthavens met innamevoorzieningen voor vuilwater. 
 
Meer weten over vuilwateropvang? Kijk op vuilwatervangjeop (http://www.vuilwatervangjeop.nl) voor informatie en de locaties van alle opvangpunten.

Huske 5 Huske 5
It Húske zij-aanzicht It Húske zij-aanzicht