BEKKING NOOIT EERDER ZO DICHTBIJ OVERWINNING

Brunel schipper heeft thuis batterij opgeladen voor finale Ocean Race

CARDIFF- Bouwe Bekking droomt al jaren van het winnen van de Volvo Ocean Race. Nooit eerder was de veteraan zo dichtbij de eindoverwinning als nu. De top drie, bestaande uit Dongfeng, Mapfre en Team Brunel, staan slechts drie punten uit elkaar. 

Zondag start leg 10, van Cardiff, Wales, naar Gothenburg, Zweden, een 1.300 nm lange sprint. De boten moeten aan de westkant om Ierland, vervolgens om het noordelijkste puntje van Schotland alvorens ze koers kunnen zetten naar de finishplaats van deze tiende etappe: Gothenburg.

Bekking: “Het wordt weer een hele lastige etappe, er zijn veel obstakels waar we om heen moet varen, we zijn eigenlijk de hele etappe in de buurt van de vaste wal. Wat direct van invloed is op de weersystemen. Dat begint al bij de start, de verwachting is nu dat er heel weinig wind is. Het zal intens zijn vanaf minuut één hier door het Bristol kanaal naar buiten tot en met de finish in Gothenburg. Het is meer dan alleen goed zeilen, het is een kwestie van je energie goed verdelen, je rust pakken wanneer het mogelijk is en er staan wanneer het moet!”

Batterij thuis opgeladen

Na aankomst in Cardiff anderhalve week geleden vloog Bekking al snel naar zijn gezin in Denemarken om even tot rust te komen. Bekking: “Het was goed om even weg te zijn van het circus en thuis de batterij weer op te laden. Familie is belangrijk en ik ben er vaak niet, dus als het dan mogelijk is dan vlieg ik graag naar huis, naar mijn vrouw, dochter en de honden. Thuis zijn geeft tegelijkertijd de mogelijkheid en ruimte om even rustig over wat dingen na te denken. Dus voor mij was dat ontkoppelen heel belangrijk.” 

Goede uitgangspositie

Door in de laatste drie etappes tweemaal de winst te pakken, als eerste rond Kaap Hoorn te komen en één keer als tweede te finishen pakte Team Brunel maar liefst 37 van de 39 beschikbare punten. Ter vergelijking de nummer twee Mapfre haalde 20 punten en klassementsleider Dongfeng Race Team pakte er 26. Met nog maximaal 16 punten te verdienen is de race spannender dan ooit.

Voor Bekking, bezig aan zijn achtste race rond de wereld is het duidelijk dat de rode boten van Dongfeng en Mapfre nog steeds favoriet zijn maar ook dat hij zelf dichterbij de eindoverwinning is dan ooit tevoren.  “We staan nu maar twee punten achter Mapfre en drie of met het bonuspunt voor de totale tijd eigenlijk vier achter Dongfeng. Dat geeft ons een hele goede uitganspositie voor de laatste twee etappes. Maar de druk ligt bij de rode boten. Zij staan nog steeds voor en varen vanaf het begin vooraan. Zij kunnen verliezen, wij kunnen alleen maar winnen. Als we allebei de rode boten nu verslaan, ziet het er nog een stuk rooskleuriger uit en zal het allemaal aankomen op de laatste etappe naar Den Haag toe. Voor de race en voor de sport zodat een fantastisch iets zijn!”

Bekking vol vertrouwen

Gevraagd naar de kansen op de eindoverwinning is Bekking vol vertrouwen. Bekking: “Ik heb er vertrouwen in dat we op het bovenste treetje zullen eindigen in Den Haag. Als sportman is dat iets waar je aan werkt en waar je het voor doet.”

 

Volvo Ocean Race klassement voorafgaand aan Leg 10

Dongfeng Race Team - 61 punten (60 + 1 bonus voor kortste tijd)

Mapfre - 59 punten

Team Brunel - 57 punten

Team AkzoNobel - 48 punten

Vestas 11th Hour Racing - 36 punten

Sung Hung Kai / Scallywag - 29 punten

Turn The Tide On Plastic - 26 punten

Bekking 3 Bekking 3
Bekking 2 Bekking 2
Bekking Bekking
unnamed unnamed