KORAALRIFFEN HOUDEN ZEESPIEGELSTIJGING NIET BIJ

Meer kans op erosie en overstromingsgevaar

TEXEL- Veel koraalriffen, met name in de Caribische Zee en de Indische Oceaan, zullen niet snel genoeg groeien om de zeespiegelstijging bij te houden, waardoor veel tropische kusten en laaggelegen eilanden komen bloot te staan aan meer erosie en overstromingsgevaar.

Dit concludeert een team van internationale onderzoekers van onder andere het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), in een net verschenen publicatie in het tijdschrift Nature. De onderzoekers vergeleken de maximale opwaartse groeisnelheden van 200 tropische koraalriffen met verwachtingen voor zeespiegelstijging; ze vonden dat veel riffen het tempo niet kunnen bijbenen. De groei van koraalriffen wordt in belangrijke mate bepaald door de hoeveelheid koraal en de soorten koraal die het rif bedekken. Hun groei wordt belemmerd door een combinatie van koraalziekten, verslechterende waterkwaliteit, visserijdruk en verbleking van het koraal als gevolg van opwarmend oceaanwater door klimaatverandering. Intussen versnelt het tempo waarmee de zeespiegel stijgt.

”Zelfs bij gematigde scenario’s voor klimaatverandering kan slechts 3 procent van de riffen in de Indische Oceaan de verwachte zeespiegelstijging aan het eind van deze eeuw nog bijhouden, tenzij er een verbetering optreedt in de ecologische omstandigheden. Als de huidige uitstoot van broeikasgassen niet afneemt (RCP8.5), dan zullen in 2100 de meeste riffen meer dan een halve meter extra onder water komen te staan,” zegt co-auteur Dr. Aimée Slangen van het NIOZ Zeespiegelcentrum. ”Riffen die dieper onder water staan, kunnen golven op de kust minder goed afremmen, waardoor de natuurlijke kustbescherming afneemt, de kans op overstroming toeneemt en de kustlijn zal veranderen.”

NIOZ NIOZ