TEAM BRUNEL ZESDE IN IN-PORT RACE GOTHENBURG

Door fout op voordek met keuze van voorzeil

GOTHENBURG- Team Brunel kende zondag een uiterst sterke start van de In-Port Race van de Volvo Ocean Race in Gothenburg, maar zakte in het tweede deel van de wedstrijd weg door voor een verkeerd voorzeil te kiezen. Schipper Bekking werd met zijn team uiteindelijk zesde.

De start was spectaculair. Terwijl de meeste boten vlak voor de startlijn een loefduel uitvochten, koos Team Brunel voor een andere aanpak. Dat loonde. Vanuit de tweede lijn startte het team van schipper Bouwe Bekking op volle snelheid. Team Brunel gestuurd door de Nieuw-Zeelander Peter Burling kwam onder alle andere boten door en had direct een ruime marge. 

Fout direct afgestraft

Bij het ingaan van de derde ronde, bij de tweede gate, koos Team Brunel echter voor een verkeerd voorzeil. Het gevolg was dat Sun Hung Kai/Scallywag, Vestas 11th Hour Racing en Team AkzoNobel eerst langzij en vervolgens voorbij kwamen. Later werd Brunel ook nog voorbijgestoken door het sterk opgekomen MAPFRE en Turn the Tide on Plastic. MAPFRE finishte uiteindelijk op de derde plaats en verzekerden zich daarmee van de eindoverwinning in het In-Port Races-klassement.

Schipper Bouwe Bekking, die zijn 55 verjaardag vierden zondag, had natuurlijk graag gewonnen maar plaatste de teleurstellende zesde plaats ook in het juiste perspectief. Bekking: ”We kenden een uitstekende start. We hadden een goede bootsnelheid en het zag er allemaal goed uit totdat we voor de tweede keer richting de stad voeren. We maakte een foutje op het voordek en toen dook de rest binnen door. Het is wat het is, uiteindelijk hadden we hier niks te winnen of te verliezen. Het ging niet om de laatste etappe, die gaat om donderdag.”

Het klassement van de In-Port Races zou de beslissing geven bij een gelijk puntentotaal in het offshore klassement, maar dat is op de eerste drie plaatsen in de eindrangschikking sowieso niet van toepassing.

Donderdag richting Den Haag

Donderdagmiddag vertrekt de vloot uit Gothenburg voor de ultieme, allesbeslissende etappe naar Den Haag. Team Brunel en MAPFRE delen de leiding met 65 punten. Dongfeng Race Team heeft 64 punten, maar krijgt vrijwel zeker ook nog een bonuspunt omdat het de race in de kortste totaaltijd heeft afgelegd. Wie van de drie op zondag 24 juni als eerste in de haven van Scheveningen arriveert, wint de Volvo Ocean Race. 

 

Eindstand In-Port Race Gothenburg

1. Vestas 11th Hour Racing

2. team AkzoNobel, op 22 seconden

3. MAPFRE , op 1.26 minuten

4. Turn the Tide on Plastic, op 1.50 minuten

5. Sun Hung Kai/Scallywag, op 2.24 minuten

6. Team Brunel, op 2.57 minuten

7. Dongfeng Race Team, op 3.25 minuten

 

Volvo Ocean Race In-Port Race Series Leaderboard

1. MAPFRE – 61 punten

2. Dongfeng Race Team – 50 punten

3. team AkzoNobel – 45 punten

4. Team Brunel – 43 punten

5. Vestas 11th Hour Racing – 33 punten

6. Sun Hung Kai / Scallywag – 24 punten

7. Turn the Tide on Plastic – 21 punten

 

Foto’s Sam Greenfield / Volvo Ocean Race

2 2
3 3
4 4
unnamed unnamed