CREW ZEILVLOT STERKE YERKE III TERUG VAN BONAIRE

Veertig jaar na stranding nieuw monument geplaatst

BONAIRE- De mannen van Sterke Yerke III hebben op Bonaire het monument hersteld dat ze door de plaatselijke bevolking was aangeboden nadat hun zeilvlot daar in 1979 was vergaan. Van deze bijzondere gebeurtenis is een mini-documentaire gemaakt, die je op Watersport-TV kunt bekijken.

De avonturiers uit Friesland vlogen onlangs naar Bonaire om op de woeste oostkust Whashikemba het in verval geraakte monument te restaureren/ vernieuwen. Het verhaal van de Sterke Yerke begint in 1974. Een groep jongens uit de Friese hoofdstad Leeuwarden bouwen gezamenlijk een vlot. Het krijgt de naam mee van Sterke Yerke. Het vlot zal de jaren daarna de Friese meren en de Waddenzee bevaren. Er volgen nog twee verbeterde vlotten, Sterke Yerke II en III. Het laatste en derde vlot werd gebouwd voor de Friese meren maar ook voor het oversteken van de Atlantische Oceaan. De reis eindigde toen het zeilvlot uit koers raakte en op de oostkust van Bonaire op de rotsen sloeg.

Recentelijk hebben diverse opvarenden van de Sterke Yerke 3 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en tijdens die heugelijke gebeurtenissen ontstond spontaan het plan om het door weer en wind half weggevaagde monument Sterke Yerke zelf op te knappen tijdens een soort werkvakantie. Van de trip is een mini-documentaire gemaakt die je op Watersport-TV kunt bekijken.

Klik op Sterke Yerke (https://www.youtube.com/watch?v=oKXMm4zdV-w&t=182s)

Sterke Yerke 2 Sterke Yerke 2
Sterke Yerke Sterke Yerke