TESTGEBIED VOOR INNOVATIES VOOR KUST SCHEVENINGEN

Proeftuin voor watersport, visserij en maritieme sector

SCHEVENINGEN- Voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, komt een geavanceerd testgebied van 10x10 zeemijl. Denk onder meer aan boeien en sensoren voor het meten van wind, stroming en golven en de bewegingen van schepen.

Met een  netwerk, servers en computers om die data zo snel mogelijk naar de wal te verzenden en daar te verwerken. In deze Proeftuin op de Noordzee kunnen bedrijven, met name starters en MKB-ers, innovaties voor de maritieme sector, de visserij en de watersport testen en demonstreren. 

Consortium

Het Sailing Innovation Centre en het Watersportverbond maken deel uit van het consortium dat dit unieke ‘slimste stukje Noordzee’ in de komende vier jaar gaat realiseren, samen met TU Delft, KPN, TNO, Svasek Hydraulics en Gemeente Den Haag. Daarmee is een bedrag gemoeid van 4,3 miljoen euro, waarvan de Europese Unie 1,7 miljoen euro bijdraagt via het programma ‘Kansen voor West’. Daarnaast zijn diverse bedrijven en instellingen betrokken bij deelprojecten. 
Zeil Coach Cockpit

Voor het Sailing Innovation Center (SIC) betekent de Proeftuin op de Noordzee een enorme versnelling en verbreding van lopende projecten. Zo is het SIC al enige tijd bezig met het project Zeil Coach Cockpit, om gegevens over de zeilboot (positie, hellingshoek, snelheid en koers) en de omstandigheden (wind, stroming en golven) zo exact mogelijk te meten en te combineren, samen met onder andere videobeelden van het gedrag en de handelingen van de zeiler(s). Met deze gecombineerde informatie verlopen de trainingen op het water en de nabesprekingen op de kant veel efficiënter. De Zeil Coach Cockpit richt zich met name op de nationale zeilploeg, maar maakt Scheveningen ook een aantrekkelijke trainingslocatie voor andere topploegen uit binnen- en buitenland.  

Zeilwedstrijd van de Toekomst

Daarnaast loopt bij het SIC het programma Zeilwedstrijd van de Toekomst, dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe manieren en methoden om zeilwedstrijden inzichtelijker en spannender te maken voor toeschouwers op de wal, de media en kijkers thuis via tv en internet. Denk bijvoorbeeld (zoals bij de Formule 1 races) aan het beschikbaar maken van gegevens over de boten (locatie, snelheid, afstand tot elkaar, koers) en de omstandigheden, plus videobeelden en geluidopnamen van de bemanning aan boord. Dat alles op een toegankelijke en (visueel) aantrekkelijke manier. Vandaar dat ook projecten starten op het gebied van tracking, data-visualisatie en de ontwikkeling van apps en community platforms. 
Autonoom varen

De Proeftuin op de Noordzee richt zich daarnaast op de maritieme sector en de visserij. Onder andere met de ontwikkeling van modellen die stroming en golfbewegingen voorspellen, monitoring en coördinatie van vaartuigen, detectie van drenkelingen en pilots met autonoom varen en drijvende zonnepanelen.

P5230038 P5230038