DRIJVEND VUILWATERSTATION GEOPEND

Op eiland Marchjepôle in het Tsjûkemar

TJEUKEMEER- Donderdag is het eerste vernieuwde drijvende vuilwaterstation ‘It Húske’ geopend door gedeputeerde Michiel Schrier, wethouder Frans Veltman namens Recreatieschap Marrekrite en twee kinderen van basisschool de Reinbôge in Bantegea.

Op eiland Marchjepôle in het in het Tsjûkemar openden zij door middel van een grote sleutel het toilet dat zich op het vuilwaterstation bevindt. Hiermee is het starsein gegeven om nog twee van deze Húskes deze zomer op het Friese water te plaatsen.Naast het legen van de vuilwatertank kunnen watersporters nu ook naar het toilet op It Húske.

Volledig duurzaam
Watersporters kunnen bij de innovatieve en duurzame vuilwaterstations hier hun vuilwatertank legen én van het toilet gebruik maken, beide te bedienen via een app. De installatie zuivert het toiletwater ter plekke en loost het weer schoon op het oppervlaktewater. Dankzij It Húske hoeven watersporters niet meer speciaal naar een jachthaven om hun vuilwatertank te legen. De zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat de zuiveringsinstallatie volledig op duurzame energie werkt.
Toiletten tegen wildpoepen
Recreatieschap Marrekrite zet zich, samen met verschillende partners, al jarenlang in voor schoon zwem- en vaarwater in Fryslân. “Wij willen het recreanten zo makkelijk mogelijk maken om hun vuilwater verantwoord af te geven. De afgelopen jaren voeren we bijvoorbeeld met de Vuilwaterboot over de Friese meren. Dit jaar vaart de boot voor het laatst. We hopen daarnaast dat er door het toilet op de Húskes ook minder mensen ‘wildpoepen’ op eilandjes in de Friese wateren”, aldus Lourens Touwen, directeur van Recreatieschap Marrekrite.

gedeputeerde Schriers opent het Húske gedeputeerde Schriers opent het Húske
ithuske-545-px-breed ithuske-545-px-breed
IMG_4230 IMG_4230
IMG_4234 IMG_4234