GOEDE WK DAG VOOR ORANJE-ZEILERS

Surfers Van Rijsselberghe en De Geus aan de leiding

AARHUS- Een goede dag voor Nederlandse zeilers bij het WK in Aarhus. Terwijl Pieter-Jan Postma in de Finn-klasse de bronzen medaille pakte, namen bij de windsurfers Lilian de Geus (RS:X-women) en Dorian van Rijsselberghe (RS:X-men) de leiding in het overall klassement en staat Kiran Badloe op de 5e plek overall.

In de RS:X-klasse werden de eerste races van de final series gevaren. Dorian van Rijsselberge voer 3 sterke wedstrijden, die hij als 5e, 5e en 7e finishte. Met een totaal van 34 punten neemt hij de leiding in het klassement bij de RS:X-men. Kiran Badloe zette wisselende resultaten neer. De eerste race van de dag verliep moeizaam en voegde hij 39 punten aan zijn scorebord toe, maar door zijn daaropvolgende races als 17e en 6e over de finishlijn te komen bleef de schade beperkt. Badloe staat met 59 punten op de 5e plek overall.

Lilian de Geus (RS:X-women) kreeg haar eerste echte schrapresultaat te pakken (een 31), maar finishte de overige twee races van de dag als 1e en als 6e. De Geus gaat, met nog 3 races te gaan tot de medalrace, aan kop met 30 punten overall, gevolgd door de Chinese Yunxiu Lu (35 punten) en de Poolse Zofia Noceti-Klepacka (45,2 punten).
 De RS:X-mannen en vrouwen hebben op vrijdag 10 augustus nog een dag met 3 final races te gaan. De medalrace van de RS:X-windsurfers staat voor zondag 12 augustus op het programma.

Moeizaam WK

Marit Bouwmeester kende tot op heden een moeizaam WK, maar gaf een dag eerder al aan vertrouwen te houden in een goede afloop. Vandaag voegde zij twee sterke races toe aan het scorebord, een 1 en een 5, en klimt daarmee naar de 3e plek overall met een totaal van 67 punten. De Belgische Emma Plasschaert gaat bij de Laser Radial aan kop met 56 punten, gevolgd door de Ameriaanse Paige Railey met 65 punten.

Voor Maxime Jonker en Daphne van der Vaart verliep de laatste dag van de final series teleurstellend. Jonker voegde een 41e en 25e plek aan het scorebord toe en zakte daarmee buiten de top 10, waardoor ze de medalrace mist. Jonker eindigt 15e. Daphne van der Vaart finishte haar races als 25e en 17e en eindigt op de 13e plek. De medalrace voor de Laser Radial staat op de planning voor vrijdag 10 augustus.
49erFX zeilsters
De Nederlandse 49erFX-zeilsters kenden een sterke dag. Annemiek Bekkering & Annette Duetz finishten hun races als 8e, 3e en 19e en staan met 85 punten op de 3e plek overall. Odile van Aanholt en Marieke Jongens voegden een 13e, 5e en 5e plek aan hun scorebord toe en staan met 91 punten op de 5e plek in het overall klassement.
Het duo Frank & Abicht uit Oostenrijk gaat bij de 49erFX-dames aan kop met 71 punten, gevolgd door het Britse duo Weguelin & Ainsworth. De medalrace voor de 49erFX-klasse staat gepland voor zaterdag 11 augustus