LILIAN DE GEUS WERELDKAMPIOEN RS:X

Surfster schrijft geschiedenis

AARHUS (DEN)- RS:X-windsurfster Lilian de Geus pakt met de medalrace nog te gaan al de wereldtitel in het Deense Aarhus. Daarmee schrijft de windsurfster van TeamNL Zeilen geschiedenis. Nooit eerder werd de wereldtitel gewonnen door een Nederlandse in het Olympische dames-windsurfen.


De Geus voer een uitstekende week waarbij ze tijdens de final series 3 keer als eerste over de finishlijn kwam. Ze heeft met een totaal van 36 punten het verschil met de concurrentie groot genoeg gemaakt. De huidige nummer twee, Charline Picon (FRA), staat op een totaal van 76 punten. Een onoverbrugbaar puntenverschil, aangezien er bij een medalrace maximaal 20 punten aan het scorebord van een windsurfer toegevoegd kunnen worden.
 
Een emotionele De Geus vertelt na haar races: “Ik kwam over de finish en ze zeiden dat ik klaar was. Ik ben wereldkampioen! Echt geweldig. Ik werd ook echt wel even emotioneel. Ik had een lastig jaar na Rio en dan is het toch wel super dat ik hier de wereldtitel kan pakken. Al mijn concurrenten van Rio waren ook hier en dan is het wel heel lekker om revanche te kunnen nemen. Ik zat er heel goed in vandaag. Super dag!”
 
Ook bij de RS:X-heren zijn de Nederlanders al verzekerd van de gouden plak. Dorian van Rijsselberge gaat comfortabel aan kop met 51 punten en alleen zijn Nederlandse trainingspartner Kiran Badloe, met 64,6 punten, kan hem nog voorbij. Fransman Louis Giard staat momenteel op brons met 79 punten. Op zondag 12 augustus zal de strijd om deze medailles worden gevaren. 

Lilian de Geus Lilian de Geus