SUPPERS BEGINNEN AAN TIENDE ELFSTEDENTOCHT

Vijfdaags sportspektakel met 130 deelnemers uit 30 landen

LEEUWARDEN- Met wederom een groeiend aantal deelnemers begint zaterdag in Leeuwarden de 10e SUP 11-CITY Tour. SUP staat voor Stand Up Paddling, staand peddelen op een surfboard. Dit weekend staat de non-stop versie op het programma, waarbij de deelnemers maximaal 39 uur de tijd hebben om de 200 kilometer af te leggen. Woensdag 5 september begint de vijfdaagse versie.

De atleten peddelen 200 kilometer in 5 dagen waarbij weercondities kunnen varie¨ren van windstil, zomers en zonnig tot koude, regen en storm. Naast de ultieme uitdaging is de SUP11 City Tour voor velen een unieke ervaring. Peddelaars ervaren Friesland vanaf het water. Over rietkragen zien zij open velden met windmolens, koeien en schapen, afgewisseld door pittoreske dorpjes en natuurlijk de 11 steden, ‘de parels van Friesland! Deelnemers peddelen over de originele waterwegen, waar schaatsers in 1909 geschiedenis schreven als pioniers van de schaats Elfstedentocht. Geen enkele variant van de Elfstedentocht komt dichter in de buurt van de ervaring van de schaats Elfstedentocht dan de SUP11 City Tour.

Wat is de SUP11 City Tour? 
In 2008 kwam Anne-Marie Reichman in contact met de sport Stand Up Paddle (SUP) op Hawai¨ waar ze het grootste deel van het jaar woonde. Datzelfde najaar heeft de atlete, geboren en getogen in Friesland, de originele Elfstedentochtroute op haar SUP-board volbracht. Een droom om de Elfstedentocht te volbrengen, kwam hiermee uit. Het jaar daarna hebben een 20-tal professionele watersporters haar vergezeld op uitnodiging: de SUP11 City Tour was geboren. Daarmee zal er dit jaar voor de 10e keer een zoals het nu lijkt een mooie zomerse editie gaan plaats vinden! 

Record poging

Na de finish die op 9 september in de Prinsentuin, Wissesdwinger 1 in Leeuwarden is, zal er een poging worden gedaan om het Russische record te verbreken van 844 peddelaars tegelijk op het water. 1000 peddelaars is het streven! De recordpoging start vanaf 15.00 uur. 
SUP Clinics voor de jeugd 

Tijdens het evenement worden op verschillende plaatsen langs de route gratis SUP clinics georganiseerd. De clinics worden verzorgd in samenwerking met Sport Frysla^n & het CIOS uit Heerenveen en de boards hiervoor worden gratis beschikbaar gesteld door deelnemende bedrijven van de SUP11. 

11 steden 11 steden