WORLD CUP OP HET OLYMPISCHE ZEILWATER

Nederlandse zeilers verkennen Enoshima

TOKIO- Na een uitermate succesvol WK in Aarhus, maakt TeamNL Zeilen, zich op voor de World Sailing World Cup in Enoshima. In het Japanse kustplaatsje, waar ook de Olympische Spelen van 2020 gevaren worden, zal van 11 t/m 16 september gestreden worden om de medailles.

Het verkennen van het Olympische water en het doorgronden van de omgeving is wat de topsporters van TeamNL Zeilen voorop stellen tijdens de aankomende World Cup. Voor Marit Bouwmeester en Lilian de Geus komt er een extra kans bij: zij kunnen zich als eerste Nederlandse zeilsters kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020.  ”Het belangrijkste is dat we nu grote stappen zetten in ons kennisniveau van Enoshima. Deze plek is misschien niet zo uitdagend als Rio, maar wel veel uitdagender dan we in eerste instantie dachten. Daarbij komt: als het makkelijk is, is het voor iedereen makkelijk en dat maakt het weer moeilijk! We zijn van plan hier nog veel tijd op het water te spenderen om zo veel mogelijk situaties meerdere keren mee te maken,” aldus Marit Bouwmeester. “Ik ga er vanuit dat ik weer op een goed niveau kan gaan varen en mee zal strijden voor de overwinning. Het afronden van de selectie zou dan een logisch gevolg moeten zijn.” In de Laser Radial komen ook Maxime Jonker en Daphne van der Vaart in actie tijdens de World Cup.

Fleet Races Laser Radial: dinsdag 11 t/m zaterdag 15 september (2 races per dag)
Medal Race Laser Radial: zondag 16 september

Doelen gesteld
En ook kersvers wereldkampioene in de RS:X-windsurfklasse, Lilian de Geus, heeft zich voor haar tijd in Japan duidelijke doelen gesteld: “Ik hoop hier de selectie af te ronden, maar dat is niet extreem belangrijk. Wij willen hier met name veel leren op het Olympische water. Daar hebben wij ook onze doelen op afgesteld. We willen vooral kijken waar we komende 2 jaar nog aan kunnen werken om maximaal te kunnen presteren bij de Olympische Spelen. Het resultaat van deze World Cup is dan ook ondergeschikt aan de leerdoelen, maar het is natuurlijk mooi meegenomen als ik met een medaille naar huis kan gaan.”
Bij de RS:X-mannen zullen Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe weer samen het water op gaan. Na het behalen van goud en zilver bij het WK in Aarhus, het gedroomde scenario van het duo en hun coach Aaron McIntosh, hopen de mannen deze lijn door te kunnen zetten richting de Spelen van 2020.

Fleet races RS:X: dinsdag 11 t/m vrijdag 14 september (3 races per dag)
Medal Race RS:X: zaterdag 15 september

Focus 
Het 470-duo Afrodite Zegers & Anneloes van Veen kennen na een succesvol 2017, een mindere periode in 2018 op resultaatgebied. De dames geven aan met de juiste dingen bezig te zijn, onder de leiding van coach Maurice Paardenkooper, maar weten de zaken nog niet op het juiste moment samen te laten komen. Bij het WK in Aarhus eindigden de dames op de 12e plek en misten de medalrace. In Enoshima hopen Zegers & Van Veen meer ervaring op het Olympisch water op te doen en te kunnen laten zien wat ze de afgelopen periode geleerd hebben.

Fleet Races 470-women: dinsdag 11 t/m zaterdag 15 september (2 races per dag)
Medal Race 470-women: zondag 16 september


In de Finn zal ook Nicholas Heiner zijn focus hebben liggen op het verkennen van de locatie. De interne selectie in de Finn-klasse is verschoven naar het voorjaar van 2019, nadat Pieter-Jan Postma een verrassende comeback maakte tijdens het WK, afgelopen augustus. Postma pakte het brons, terwijl Heiner zich tevreden moest stellen met een 6e plek. Postma traint voorlopig nog in eigen land en vaart het Open Dutch Sailing Championship. Hij komt dus niet in actie in Enoshima.
Fleet Races Finn: dinsdag 11 t/m zaterdag 15 september (2 races per dag)
Medal Race Finn: zondag 16 september

49erFX
Bij 49erFX zijn wel meerdere Nederlandse teams naar Enoshima vertrokken. Zowel wereldkampioenen Annemiek Bekkering & Annette Duetz als het succesvolle duo Odile van Aanholt & Marieke Jongens zijn van plan hun uren op het Japanse water goed te benutten. Voor deze zeilsters (en de overige 49erFX-dames van het High Performance Project van het Watersportverbond die ondertussen in Nederland verder trainen) staan de trials voor de Olympische Spelen in het late voorjaar van 2019 gepland.

Fleet Races 49erFX: dinsdag 11 t/m vrijdag 14 september (3 races per dag)
Medal Race Laser Radial: zaterdag 15 september


Voor meer informatie over de World Cup in Enoshima:
 

Tokio Tokio