TEAMNL ZEILERS 'WINDSTIL' NAAR MEDALRACES

Tijdens worldcup op olympisch water in Enoshima

ENOSHIMA- Bij de World Sailing World Cup in Enoshima bleven de vlaggen slap aan de mast hangen. Gebrek aan wind zorgde dat er vrijdag niet gezeiild kon worden. Dit weekeinde zijn de medalraces.

Morgen zullen de medalraces gevaren worden in de RS:X-klasse en in de 49erFX. Voor windsurfster Lilian de Geus betekent dit dat het afronden van de interne selectie voor deelname aan de Olympische Spelen steeds dichterbij komt. Ze gaat op zaterdag de medalrace in vanaf de 3e plek overall (met 39 punten) en moet zorgen dat ze de World Cup op minimaal de 7e plek overall eindigt. Het puntenverschil met de huidige nummer 8 (de Chinese Hongmei Shi met 57 punten) is aanzienlijk, dus het ziet er goed uit voor regerend wereldkampioene. Als zij aan de kwalificatie-eisen voldoet zal ze door het Watersportverbond worden voorgedragen aan NOC*NSF voor definitieve deelname aan de Olympische Spelen van 2020. “Ik ben gisteren een aantal plekken gestegen, na wat schommelingen in het klassement. Het staat allemaal nog steeds best wel dichtbij elkaar, maar voor mijn selectie is er een redelijk gat geslagen met de concurrentie buiten de top 7. Dat is gunstig!”

Bij de mannen gaan Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe vanaf respectievelijk de 1e en de 7e plek door naar de medalrace. Een gedeeld podium, zoals bij het WK in Aarhus (waar de heren 1e en 2e eindigden), zit er niet meer in. Van Rijsselberghe staat op een totaal van 64 punten, terwijl de huidige nummers 2 en 3, Camboni (ITA) en Sanz Lanz (SUI) op 40 en 43 punten staan. Er kunnen maximaal 20 punten bijgeteld worden bij een medalrace, voor wie de race als laatste eindigt. Voor Badloe, die aan kop gaat met 33 punten, ziet het er goed uit, maar ook hij is nog niet zeker van een medaille.

In de 49erFX zijn ook Annemiek Bekkering & Annette Duetz zeker van een plek bij de medalraces van zaterdag. Met 50 punten staan zij momenteel op de 7e plek overall. Een eerste plek zit er niet meer in voor de regerend wereldkampioenen. Het Braziliaanse duo Greal & Kunze heeft zich met 11 punten al verzekerd van het goud. Dobson & Tidey (GBR), met 37 punten, en de Deense zeilsters Baad & Nielsen (met 40 punten) zullen echter moeten knokken voor hun podiumplaats, want de punten in het klassement liggen dicht op elkaar.

Voor de Laser Radial, Finn en 470 staan voor zaterdag 3 fleetraces op het programma. De medalraces is in deze klassen zijn zondag.

Planning medalraces zaterdag 15 september
RS:X-men 12.07u
RS:X-women 12.52u
49erFX 15.15u

world cup windsil world cup windsil