WAARDIGE STRIJD BIJ OPEN DUTCH SAILING CHAMPIONSHIPS

Op tweede dag van titelstrijd op Ijsselmeer

MEDEMBLIK- De toppers van iedere klasse beginnen zich langzaam te onderscheiden op dag twee van de Open Dutch Sailing Championships. Er staat iets meer wind vergeleken met een dag eerder, de draaiingen dwingen tot lastige beslissingen voor de zeilers.

In de Soling klasse pakte de Canadese Peter Hall de leiding op de eerste dag. Deze moet hij op dag 2 toch afstaan aan Gabor Helmhout. Helmhout: “Het is spannend in onze klasse, Peter wil maar niet op de tweede plaats staan. Ik vaar met twee Finse zeilers waarvan 1 in mijn boot de Olympische Spelen heeft gevaren. Dat is voor mij super leerzaam.” De Nederlandse Rudy den Outer en zijn team staan voorlopig op een derde plaats.

Meer jeugd op ODSC
De afgelopen twee jaar is er in Nederland hard getrokken aan de Nacra 15 klasse. Karel Begemann, coach van de Nederlandse zeilers in deze klasse: “We willen meer jeugd op de catamaran krijgen, het is een stabiele boot dus ook goed voor beginnende zeilers. De meer ervaren zeilers kunnen juist weer heel hard varen op de Nacra 15. We hebben ons als klasse bij dit evenement aangesloten omdat we al met veel Nederlandse boten zijn en een groot veld hebben met de internationale boten erbij.” Tijdens het Open Dutch Sailing Championship zien we maar liefst 24 teams uit 8 verschillende landen op de baan. De Nederlandse Laila van der Meer en Bjarne Bouwer liggen na twee dagen varen aan kop met vijf punten voorsprong op de nummer 2, Jesse Lindstadt en Janneke Fock (GER). Van der Meer: “We moesten gister nog een beetje inkomen, vandaag ging het al een stuk beter. De vloot is heel sterk, er zijn veel deelnemers die over twee weken ook op de Jeugd Olympische Spelen varen net als wij. Morgen gaan we ons best doen de leiding te houden.”

High Performance
Niet alleen in de Nacra 15 wordt de jeugd gestimuleerd, de High Performance klassen van het Watersportverbond hebben afgelopen week weer 17 nieuwe zeilers geselecteerd voor de Topzeilacademie. Coach Dirk Nico Bennen: ”Het is hetzelfde traject dat we twee jaar geleden ook hebben doorlopen. Toen hebben we ook een stuk of 16 zeilers geïntroduceerd in de High Performance, dit is de generatie van onder andere Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Het is een grote nieuwe groep op de Topzeilacademie, maar ze varen al lang samen en zitten allemaal op hetzelfde niveau. De komende 10 maanden gaan we met ze door trainen richting het Jeugd Wereldkampioenschap volgende zomer.”
In de 49erFX staan Dewi Couvert en Elise de Ruyter nog steeds aan kop. In de 49er hebben Pim van Vugt en Bart Lambriex de leiding weer overgenomen. Nienke Verwoerd en Ties Verploegh zeilen een sterke tweede dag met alleen maar top 3 plaatsingen, hiermee eindigen ze dag 2 op een voorlopig eerste plaats.
Knap knutselwerk
Waar Chris Bohier sterk aan de leiding startte op de eerste dag, zakt hij op dag twee ver naar beneden in de uitslagen lijst. Paul Verhallen neemt de leiding over: “Gister had ik een slechte dag met zo weinig wind. De uitslagen vandaag zien er dan ook heel anders uit. Vandaag heb ik lekker gevaren.”
De Britse David Davies laat een kundig stukje vakwerk zien in de Contender, zijn verstaging breekt gedurende de eerste race van de dag. Hij weet de mast vast te zetten met een lijntje en start de volgende race gewoon mee. “Ik twijfelde halverwege heel erg om de race af te breken, maar lag wel lekker in het veld. Terwijl ik eigenlijk terug richting haven stuurde, zat iedereen aan de andere kant van de baan. Ik kreeg ineens goede wind en werd zo richting de finish gelift. Op dat moment lag ik zo goed dat ik de race toch maar heb uitgevaren en ook won.” Davies staat na twee dagen zeilen op een vijfde plaats overall. 
Strijd om top 5 
Dirk Jan Korpershoek en zijn team staan stevig aan de leiding bij het Match racen. Morgen worden de laatste races in de Round Robin 2 gevaren, hier kan niemand hem meer voorbij. Om de plaatsen 2 t/m 5 wordt nog een harde strijd geleverd. De Duitse Lars Hückstadt: ”Wij staan nu op een vijfde plaats, maar hebben het niet meer in eigen hand. We begonnen dit evenement met een nieuwe trimmer, dat was even wennen en hebben we gister wat op verloren. Morgen moeten we gewoon goed varen om in de top 5 te blijven.” 
Miles Jones (GBR): ”Het gaat goed, voor ons is het ons tweede match race evenement. Daarvoor hadden we nog nooit samen gevaren. 
Eerste dag voor F18
De F18’s zijn vandaag gestart aan hun Open Dutch Sailing Championships. De Belgen Patrick Demesmaeker en Gilles Tas gaan na 4 races aan de leiding. Frank de Waard en Jolbert van Dijk zijn terug om hun vorig jaar behaalde titel te verdedigen. Vandaag komen ze nog niet verder dan een derde plaats, vader en zoon van Dam nemen een tweede positie in.
Yuri Hummel verstevigt zijn koppositie in de Laser Standaard met opnieuw alleen maar 1tjes. Hij heeft inmiddels een gat van 11 punten geslagen met de nummer 2, Serge Kats. Stijn Paardekooper kruipt de top 3 in met 20 punten. De Britse Arthur Farley hoopte op een top 5 notering in de Laser Radiaal nadat hij aan de leiding ging na dag 1. Vandaag kent hij een moeilijke dag en zakt naar een vijftiende plaats. Mirthe Akkerman en Huub Kok leiden het klassement met beide 25 punten. Morgen staan er nog twee races op de planning, voor de Laser Radiaal worden deze wedstrijd allesbeslissend. Paul Hameeteman gaat aan de leiding in de Laser 4.7 met 6 punten, hiermee heeft hij 6 punten voorsprong op Ties Wijbinga. Marissa IJben ligt op een voorlopige derde plaats met 28 punten. 
Terug in de Finn
Pieter Jan Postma zeilt op twee dag alleen maar 1tjes. Nummer twee in de Finn is Tijmen van Rootselaar, hij vaart een steady evenement tot zo ver. Niels Broekhuizen houdt het in deze wind ook goed vol, hij ligt voorlopig op een derde plaats. Jean Michel Lautier vaart met zijn team een sterk evenement in de J22. Zijn slechtste resultaat, een tiende plaats, mocht hij vandaag na de zesde race aftrekken. ”We hadden gister een te vroege start, maar die race kunnen we nu aftrekken. We zijn verrast nu op de eerste plaats te staan, we hebben het afgelopen jaar nauwelijks gevaren. Het is dan ook wel weer even wennen om zoveel achter elkaar te varen, maar morgen gaan we zeker voor die eerste plaats.”

Yngling
Ook dag twee van het Open Dutch Sailing Championships is het spannend bij de Ynglings. De top 3 is gehusseld, Maarten Jamin gaat nu aan de leiding, Yska Mins staat op een tweede plaats en Marcel de Jong zakt naar een derde plaats. Met slechts 4 punten verschil tussen nummer 1 en 3 wordt het een hele spannende slotdag zondag. Marco van Driel breidt zijn koppositie verder uit in de SB20, hij heeft 6 punten voorsprong op Martijn Buitenhuis. Op een derde plaats staat nog steeds Hein Ruyten. De laatste drie races moeten de definitieve plaatsingen in deze top 3 bepalen.

Fotografie Klaas Wiersma

 

 

m 4 m 4
m 2 m 2
m3 m3
m 1 m 1