Tips om zorgeloos te overwinteren

Aandachtspunten voor de winterslaap

AMSTERDAM- Het einde van het vaarseizoen nadert en dit betekent dat we ons kunnen gaan opmaken voor de winterslaap en het winterklaar maken van onze schepen. Watersport-TV zet de belangrijkste tips en aandachtspunten op een rijtje om vooral zorgeloos te overwinteren.

Dat het einde van van het seizoen nadert, is op veel jachthavens merkbaar. De eerste spullen worden van boord gehaald en mee naar huis genomen. Bokken worden in gereedheid gebracht om de boten die op de wal komen te staan, te kunnen plaatsen.

Wie zijn schip en zichzelf een zorgeloze winter gunt, zal de komende tijd de handen uit de mouwen moeten steken. Voordat de boot uit het water kan, maar ook als die eenmaal op de wal staat, is genoeg werk te doen.

DRIE ONDERDELEN
Het winterklaar maken van uw boot bestaat eigenlijk uit drie onderdelen tw. onderhoud van de techniek, de romp/dek en het interieur. De techniek aan boord is misschien wel het meest vorstgevoelig en dus belangrijk om goed te beschermen. Ieder jaar gebeurt het dat schepen ’s winters letterlijk kopje ondergaan, door een kapot gevroren afsluiter, of dat vorse schade ontstaat doordat leidingen zijn gesprongen. Terwijl een paar liter antivries veel ellende had kunnen voorkomen.

CHECKLIST
Maak een lijst van klussen die u voordat de boot uit het water beslist moet doen. Zodra die op de kant staat, maar ook punten die de wintermaanden aandacht behoeven. Snel worden zaken over het hoofd gezien of vergeten. Niets fijner dan gedane klussen afstrepen.

ZELF DOEN OF UITBESTEDEN

Je hoeft niet superhandig te zijn om een groot aantal klussen zelf te kunnen uitvoeren. Maar bij twijfel is het altijd verstandig om de vakman te raadplegen. Veel winterstallingen bieden tegenwoordig als extra service het complete winteronderhoud aan. De mast wordt eraf gehaald, de boot wordt uit het water gehaald, schoongemaakt, gepoetst, de motor krijgt een winterbeurt…En in het voorjaar gebeurt het allemaal opnieuw maar dan in omgekeerde volgorde. Voor wie het zich financieel kan permitteren, de oplossing. Hoewel: zelf klussen, blijft toch het leukst en voordeligst.

STRIPPEN OF NIET?
Er zijn eigenaren die in het najaar hun complete boot strippen. Kussens, beddengoed, keukengerei, zeilgarderobe, lectuur, vorstgevoelige apparatuur…je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt van boord gehaald. Anderen zijn er wat makkelijker in. Uit het oogpunt van diefstal verplichten sommige verzekeraars om in iedergeval alle eenvoudig verwijderbare kostbare spullen op een veilige plaats op te bergen. Zorg ervoor dat uw kostbare bezit, op het oog, niet interessant is voor het dievengilde. En vergeet niet om alle bederfelijke waren mee naar huis te nemen.

ONZORGVULDIG
Je zou denken dat iedere bootbezitter zuinig is op zijn bezit. Maar een rondgang ’s winters over jachthavens, leert dat dat helaas niet altijd het geval is. Sommigen lijken na de laatste vaardag zo van boord te zijn gestapt. Zeilen zitten aangeslagen aan de giek. Buitenboordmotoren die met het staartstuk nog in het water hangen. Enige bescherming tegen de winterinvloeden ontbreken.

VENTILEREN
In voor-en najaar, maar zeker in de wintermaanden ontkom je niet aan condensvorming aan boord. Allerlei spullen voelen klam aan. Gelukkig zijn er goede zogenaamde vochtvreters (vergeet niet om af en toe de lekbak te legen), maar het blijft verstandig om met regelmaat even te ventileren. Zet op een mooie, droge winterdag alles even lekker tegen elkaar open.

STORMPREVENTIE
Het wil in de wintermaanden nogal eens stormen. Het is goed om daar rekening mee te houden als uw boot in het water of buiten op de wal overwintert. In het water dient er voldoende afstand te zijn tussen de steiger en andere vaartuigen. Door slagzij maken kunnen fenders tussen de wal en het schip omhoog worden gedrukt. Dit kan men simpel voorkomen door de fenders te verzwaren met bijvoorbeeld een met water gevulde jerrycan. Of door de fenders aan de steiger vast te maken in plaats van aan uw voortdurend bewegende boot.

DEKKLEED
De meningen over het gebruik van een (bouwmarkt) dekkleed zijn verdeeld. In weer en wind is de kans groot dat het zeil gaat klapperen en stuk waait. Lijnen waarmee het kleed is vastgemaakt willen nog weleens gaan schavielen. Dat zorgt voor beschadigingen aan dek en romp. Wie toch kiest voor een dekzeil, moet er op letten dat ventileren mogelijk blijft.

IN HET WATER OF OP WAL
Was het jarenlang de gewoonste zaak van de wereld om de boot ’s-winters uit het water te halen. Dat is niet meer zo. Veel eigenaren kiezen ervoor om de boot in het water te laten overwinteren. Groot voordeel is dat je gewoon kunt blijven doorvaren. Mits je natuurlijk de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen om bevriezing van kwetsbare onderdelen te voorkomen. Maar dat spreekt  voor zichzelf.

OP DE BOK
De meeste winterstallingen beschikken tegenwoordig over handzame bokken. Met wat blokken hout er tussen worden de boten op de bokken gezet. Dat gaat meestal prima. Wie het onderwaterschip van zijn boot koestert, zou beschermende opvulstukken kunnen maken. Een stel merktekens op de romp ter hoogte van de spanten/versteviging in de romp, zorgen ervoor dat uw winterstaller precies weet op welke plek de poten van de bok moeten komen. Bij grote overhang kan wat extra steun door middel van een poot onder voor-en achterschip nooit kwaad.

DIEVENGILDE
In de wintermaanden, zelfs in bewaakte stallingen, blijken boten een gewild doelwit van inbrekers. Haal daarom alle eenvoudig verwijderbare (navigatie) apparatuur van boord. Sluit de bouw goed af en installeer eventueel een alarmsysteem.

 

ACTIEPUNTEN .

- Geef de motor van uw boot een winterbeurt (bekijk de video Bootklussen (https://youtu.be/AHbeG3-o2s8).
- Motor: vul de brandstoftank tot die geheel vol is. Dit voorkomt condens in de tank.

- Pompen, tanks, leidingen etc. vullen met een niet giftige antivries

- Laat zoetwatertanks en boiler leeglopen

- Accu: volledig opladen

- Maak de romp en dek schoon en zet alles in de was.
- Sluit afsluiters

- Kussens aan boord? Zet ze rechtop.

- Voorkom schimmelvorming…zet kastjes en lades open.

- Behandel beschadigingen aan romp of dek.

 

AANDACHTSPUNTEN

-Ga regelmatig ’s-winters even bij uw boot kijken
-zorg voor voldoende ventilatie: leeg wateropvang van de vochtvreters
-voorkom verstoppingen van de kuipafvoer

 

 

 

 

 

 

 

YUN00005 YUN00005
20191019_152323 20191019_152323
winterstalling 010 winterstalling 010
EF99255E-6BFD-483F-B62C-AC0149650BEC EF99255E-6BFD-483F-B62C-AC0149650BEC
8BFA7C1F-5098-4A74-BDD4-C0D177877CE8 8BFA7C1F-5098-4A74-BDD4-C0D177877CE8
6B379C74-2A77-4DFF-8BF6-DD36FCE00472 6B379C74-2A77-4DFF-8BF6-DD36FCE00472
6D2D3FB8-5A16-4FD0-A4BC-6C43D56F4543 6D2D3FB8-5A16-4FD0-A4BC-6C43D56F4543
7831F46A-E6F2-41CC-9559-E299D807567A 7831F46A-E6F2-41CC-9559-E299D807567A