VAREN DOOR ALKMAARSE SINGELS EN GRACHTEN

Watersport-TV On City Tour

ALKMAAR- Buiten het geijkte rondje om de Waag, biedt het Noord-Hollandse Alkmaar een grote hoeveelheid lommerrijke grachten, statige singels, eeuwenoude kaaspakhuizen, rustieke bruggen en stokoude hofjes. De moeite waard om er met een bootje met beperkte hoogte doorheen te varen.

Video VAREN DOOR ALKMAAR (https://www.youtube.com/watch?v=Ei5lQFNH0rI)

Mede door de ligging aan het Noord-Hollands kanaal speelt water in Alkmaar een belangrijke rol. In vroegere tijden kwamen boeren en tuinders met hun schuiten vanuit omliggende plaatsen hier naartoe om groente, maar ook kaas te verkopen. Voor beroeps- en pleziervaart, is het Noord-Hollands kanaal nog altijd een belangrijke vaarverbinding. Met een staande mast kun je vanuit Amsterdam door Alkmaar naar Den Helder. Je kunt vanuit verschillende kanten de stad doorkruisen. Wie geen eigen boot bezit, kan er gemakkelijk een huren, er is zelfs een verhuurbedrijf, waar je via internet een elektrische boot kunt boeken. Maar je kunt natuurlijk ook suppend of per kano de stille wateren van de kaasstad verkennen.

Lage bruggen

Wij varen vanaf de Beverdam naar de stad. Met een laag sloepje, want Alkmaar heeft veel extreem lage bruggen. Als je doorvaarhoogte meer dan 1,10 meter bedraagt beperkt dat je vaargebied tot uitsluitende de grotere grachten en de doorgaande vaarroutes. Leuker is het om de sfeervolle singels met een plat bootje te doorkruisen, waarbij je het vele bukken op de koop toe moet nemen. Het water naar de stad toe heet de Hoornsevaart. Deze wordt geflankeerd door molens die aan de oever keurig in slagorde staan opgesteld. De vele hengelsporters aan de kant doen vermoeden dat het hier een visrijk water is en dat wordt even later bevestigd als een vis voor de boot hoog uit het water springt. 

Aanrader

Voor watersporters is een dagje Alkmaar een aanrader. Aan de Bierkade of aan het Luttik Oudorp, zijn passantenplaatsen voor de wat grotere boten. Je ligt dan op loopafstand van het centrum en met zicht op de Waagtoren. Volgens het Rijksgebouwenregister heeft Alkmaar liefst 583 Rijksmonumenten. Wij varen langs de in 1622 gebouwde Accijnstoren. Vroeger diende het als kantoor waar belasting over ingevoerde goederen moest worden betaald. Het doet nu dienst als havenkantoor. De imposante toren is in 1924 vier meter verplaatst vanwege de verbreding van de Bierkade. Vlak naast de Accijnstoren ligt de nieuw ingerichte Turfmarkt waar je als passant leuk kunt liggen, als je tenminste van drukke terrasjes houdt.

Wij moeten diep bukken voor de vele lage bruggetjes. Bij het Kennemerbolwerk slaan we linksaf naar de Blekerskade. Hier varen we een rondje door de achtertuinen van de statige huizen aan de Van Houtenkade. Aan de Graaf Jankade liggen veel bootjes die al lang niet meer zijn gehoosd. Ze worden geflankeerd door enorme treurwilgen die ver over het water hangen zodat je onder een poort van takken door vaart. Even verderop aan de Meester Troelstrakade is een school omgebouwd tot moskee. Er tegenover is kanoclub Odysseus waar je kanopolo kunt spelen. De doeltjes hangen al klaar boven het water.

Centrum

Mooi zijn de ronde stenen bruggetjes in het centrum. Aan het einde van de Lindegracht is de Wagernaarsbrug met ernaast een van de authentieke hofjes. Aan de Oudegracht varen we langs statige herenhuizen en ophaalbruggetjes. Bij slagerij Eeken ruik je vanaf het water de worst al. Links en rechts zien we mooie hofjes, in oude luister hersteld. We bukken voor de Platte Stenenbrug. Aan het eind maakt de gracht een scherpe hoek naar de hogere Gewelfde Stenenbrug. Verderop hangt een bel aan de waterkant, waar bootjesmensen een ijsje kunnen bestellen. Dan belanden we bij het toeristische hoogtepunt, het Waagplein, waar op de vrijdag in de zomer de kaasmarkt wordt gehouden. We zijn nu echt midden in het centrum. Op 8 oktober wordt gevierd dat de stad werd bevrijd van de Spanjaarden, Alkmaars ontzet. Dat kan mooi in deze buurt waar het wemelt van de terrassen en kroegjes. Via Luttik Oudorp gaan we terug naar de Bierkade en door de Hoornsevaart weer naar ons beginpunt aan de Beverdam.

 

 

IMG_1231 IMG_1231
IMG_1173 IMG_1173
Watersport-TV On Tour.. Watersport-TV On Tour..