Onderhoudsbeurt dieselmotor voor de winterslaap

Voorafgaand aan de winterstalling

ALKMAAR- Aan het einde van het vaarseizoen is het goed gebruik om de (diesel) motor van de boot een onderhoudsbeurt te geven. 

In deze video (https://www.youtube.com/watch?v=gAULty4_c-I&t=48s), kun je zien wat er allemaal moet gebeuren om volgend seizoen weer zorgenvrij te varen. Monteur Arjan de Graaf van het Nautisch Centrum Nicolaas Witsen in Alkmaar, begint met het verwijderen van de oude olie uit de Vetus motor. Hiervoor gebruikt hij een vacuumpomp. Terwijl de pomp zijn werk doet, verwijdert en controleert hij de impeller. Dit doet hij nadat hij eerst buitenboordkraan (wateraanvoer) heeft gesloten. Het rubber van de schoepjes van de impeller is onderhevig aan slijtage. De impeller in de koelwaterpomp werkt het beste wanneer die regelmatig gebruikt wordt. Als de motor te lang ongebruikt is, staan de schoepen van de impeller lang in dezelfde houding tegen de behuizing en kunnen bij het starten afbreken. Een versleten impeller kun je opmerken doordat de koelwatertemperatuur (te) hoog is. De motor stoot steeds minder of onregelmatig koelwater uit. Het vervangen van de impeller is niet moeilijk. Let wel op dat je de goede impeller koopt. Tijdens de onderhoudsbeurt worden verder de diverse olie-en brandstoffilters vernieuwd. En ook kijkt Arjan of er geen vuil in de wierpot zit. De deksel van de wierpot wil weleens vast zitten. Hiervoor zijn handige wierpot tangen te koop.

 

Mede mogelijk gemaakt door  Bootschappen.nl (https://www.bootschappen.nl/) en Nautisch Centrum Nicolaas Witsen (https://www.nicolaaswitsen.nl/).

WINTERBEURT MOTOR(BOOT) 2 WINTERBEURT MOTOR(BOOT) 2